Hlavní obsah

Boj proti dopingu v novém. Jiný přístup, větší efektivita. Proč se táhne kauza Hradec?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už ne zelený terč, ale zlatá korunka v modrém pozadí. Český antidoping představil po třech dekádách novou grafickou identitu, ale změna nebude jen vizuální. Martin Čížek, jenž výboru šéfuje od loňského prosince, chce změnit vnímání celého boje proti dopingu v Česku.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ředitel Antidopingového výboru ČR Martin Čížek (vlevo), bývalá lyžařka Kateřina Neumannová a tvůrce vizuální identity Martin Kermes s novým logem výboru.

Článek

„Nechceme být vnímáni jako ti, kteří se živí naháněním a chytáním sportovců . Chceme, aby nás sportovci brali tak, že jsme tady pro ně a snažíme se je chránit od toho zla,“ vysvětluje.

Jste už čtvrtým šéfem antidopingového výboru od roku 2020. V čem chcete, aby se jeho fungování ještě změnilo?

Pracujeme na projektu, který by měl změnit přístup dopingových komisařů, aby antidoping byl vnímán jako ochránce hodnot i investic do sportu. Chceme, aby změny rezonovaly v terénu, protože komisaři jsou těmi, koho sportovec vnímá, když za ním přijdou kolikrát v sedm ráno nebo večer na mimosoutěžní kontrolu. Máme v plánu je i reprezentativně obléct, aby sportovec vnímal, že k němu přišla autorita s dostatečným know-how, jak má kontrola vypadat. Samozřejmě s tím souvisí vzdělávání, aby komisaři byli perfektně znalí procesu. Neříkám, že teď nejsou, ale dá se to pořád posouvat.

Čerpáte tedy i ze zpětné vazby od sportovců?

Teď se to děje jen neformálně, ale ne systematicky, což chceme změnit. Inspirovali jsme se i v zahraničí, kde je po absolvování kontroly sportovec dotázán, jak probíhala, jestli se komisař choval profesionálně…

V čem teď musíte provádět největší osvětu mezi samotnými sportovci?

V současnosti zdůrazňujeme, že nebezpečné jsou doplňky stravy. Drtivá většina sportovců na nejvyšší úrovni má kolem sebe kvalitní personál, který je i od nás proškolen, vědí, jak se chovat ve vztahu k zakázaným látkám. Ale doplňky stravy nejsou regulovány a často se podceňují na rozdíl od léků, u nichž si dávají pozor.

Kolik komisařů nyní pro Český antidoping pracuje?

V současnosti je jich aktivních 35, ale do budoucna zvažujeme, jestli jich nemít méně a více je využívat, aby se služba zkvalitnila. Protože ve vyšším počtu nemají dostatek kontrol, a když je méně praxe, může to být na úkor kvality.

Mění se za poslední roky počet pozitivních případů v Česku?

Není v tom diametrální rozdíl, je to taková sinusoida, někdy za rok čtyři, častěji kolem deseti. Není to tak, že by pár let nebylo nic a pak najednou třicet. Světová antidopingová asociace vnímá, že efektivita testování je malá, a tak zavádí nový přístup tzv. intelligence investigation. Chce, aby sportovní komunita měla možnost oznamovat podezření na doping a antidopingový výbor s ním sofistikovaně pracoval. Chce, aby v každém antidopingovém výboru byl někdo investigativní třeba s policejním backgroundem a uměl sofistikovaně odhalovat doping.

Upozorňování na dopingová podezření už u nás probíhá.

Ano, ročně máme několik oznámení, která jsou validní, další jsou neopodstatněná. WADA chce, abychom v tom byli ještě aktivnější a pomáhali těm, kdo třeba mají nějaké podezření. A k tomu potřebujeme někoho, kdo s tím umí pracovat.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Představení vizuální identity Antidopingového výbor ČR. Zleva dopingový komisař Ladislav Svoboda, předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek, sportovkyně Kateřina Neumannová, ředitel ADV Martin Čížek a tvůrce identity Martin Kermes.

Budou i nadále uváděna jména sportovců, kteří se provinili?

Na našich stránkách jsou jména sportovců, kteří byli pravomocně potrestáni. Byť sportovně-právní veřejnost s tím trochu bojuje, jestli to není dvojí trestání, což je v trestním právu zakázáno. Tady je sportovec potrestán zákazem činnosti, a ještě sociálně zveřejněním jména. Podle antidopingového kodexu WADA je ale zveřejnění jména součástí trestu, aby tam byla i preventivní složka, když se známý sportovec dopustí prohřešku a dozví se to veřejnost.

Nejviditelnější byla v českém prostředí kauza tří hradeckých hokejistů. Proč se její dořešení tak dlouho táhne?

Vnímám, že už začala nová sezona a sportovní veřejnost by chtěla, aby kauza byla dořešena. Ale musíme respektovat práva sportovců. Opravdu nejde o žádné zametání pod koberec, ta kauza se řeší, je na stole Národního rozhodčího soudu pro sport, hráči mají renomované advokáty, kteří je budou zastupovat. A právní pravidla je třeba respektovat se všemi lhůtami, právy na znalecký posudek, předkládáním důkazů… Pokud by měli být hráči potrestáni, může to pro ně být likvidační z pohledu kariéry, rozhoduje se o jejich životech a rodinách, tak je třeba zkrátka ten proces udělat správně, jinak to nejde.

Stále věříte, že do konce roku padne verdikt?

Věřím, že by mohlo padnout prvoinstanční rozhodnutí, ale záleží i na protistraně, jak se bude hájit a přinášet nové důkazy, čímž se spor může protahovat.

Reklama

Související témata: