Hlavní obsah

Brno hostí historicky největší profesionální turnaj ve squashi PSA Czech Open

Brno

Největší profesionální squashový turnaj konaný v Česku pod hlavičkou Profesionální squashové asociace (PSA) se uskuteční od pondělí do pátku v Brně. Celková dotace dosahuje částky 40 tisíc dolarů (přes 880 tisíc korun). Prestižní turnaj se odehraje na kurtech Squash Viktoria Brno a zápasy budou přístupné veřejnosti za dodržení aktuálních protiepidemických podmínek. Kromě české špičky mužů a žen budou k vidění také hráči z první světové třicítky.

Foto: Irena Vanišová

Squashistka Anna Serme se ukáže na turnaji v Brně.

Článek

„Jde o zcela ojedinělou squashovou akci, na kterou dorazí 48 profesionálních hráčů ze sedmnácti zemí světa. Navíc šestnáct hráček a dvanáct hráčů patří do světové stovky, tedy naprosté elity tohoto populárního sportu," uvádí za organizační tým Radim Švec z pořádajícího brněnského klubu. „Prize money jsou rovnoměrně rozloženy mezi turnajem mužů a žen. V obou kategoriích budou hráči a hráčky bojovat o sumu dvaceti tisíc dolarů."

Mezi nejvýše nasazenými hráči jsou mezi muži Nicolas Mueller ze Švýcarska, který je na světovém žebříčku aktuálně na 31. místě a Francouz Lucas Serme. Ten drží 39. příčku na žebříčku PSA. Mezi ženami je favoritkou Emily Whitlock z Walesu, která je v současném ženském světovém žebříčku v elitní dvacítce na 18. místě. Druhou nejvýše nasazenou hráčkou je Melissa Alves z Francie, která v Top 100 zaujímá 21. pozici.

Program PSA Czech Open v Brně
pondělí (1. kolo) 15:00 – 21:30
úterý (2. kolo) 15:00 – 21:30
středa (čtvrtfinále) 14:45 – 21:30
čtvrtek (semifinále) 17:00 – 21:30
pátek (finále) 16:00 – 18:00

Na turnaji v Brně se představí také domácí elita. Celkem bude o vítězství bojovat šest českých squashistů a čtyři české squashistky. „Jsme rádi, že se domácímu publiku představí brněnští hráči Daniel Mekbib a Martin Švec. Ti budou bojovat o postup do dalšího pavouka až od druhého kola v úterý. Stejně jako česká ženská jednička Anna Serme," upřesnil Švec.

Dalšími českými hráči, kteří půjdou do akce, jsou Viktor Byrtus a Ondřej Uherka, na divokou kartu pak budou startovat Marek Panáček a David Zeman. V ženské části turnaje se brněnskému publiku představí Eva Feřteková, divokou kartu pak dostaly Tamara Holzbauerová a Tereza Široká. Vstupné na PSA Czech Open je dobrovolné.

„Diváci ale samozřejmě musí počítat, že se tento elitní squashový turnaj uskuteční podle aktuálně platných vládních nařízení. Je třeba tedy mít ukončené očkování, platný antigenní test starší maximálně 24 hodin, nebo platný PCR test starší maximálně 72 hodin," doplňuje Švec.

Reklama

Související témata: