Hlavní obsah

Carlsen potvrdil, že nebude obhajovat titul šachového krále

Šachový mistr světa Magnus Carlsen potvrdil, že nebude na jaře příštího roku obhajovat titul. V podcastu zveřejněném jedním z jeho sponzorů to jednatřicetiletý Nor vysvětlil ztrátou motivace. O pozici šachového krále by se tím pádem měli utkat právoplatný vyzyvatel Jan Něpomňaščij z Ruska s druhým mužem z nedávného Turnaje kandidátů Ting Li-ženem z Číny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Pro další souboj o titul mi chybí motivace," konstatoval Carlsen. "Cítím, že nemám co získat, nemám zápasy o titul moc rád, a přestože by to byl určitě zápas zajímavý z historického hlediska, nemám chuť ho hrát a prostě ten zápas hrát nebudu," řekl.

Světovým šampionem je od roku 2013, kdy sesadil z trůnu Inda Višvánáthána Ánanda, a od té doby titul čtyřikrát obhájil, naposledy vloni v prosinci právě proti Něpomňaščimu. Už tehdy zpochybnil svoji další obhajobu, v jednom z rozhovorů naznačil, že by si účast rozmyslel pouze v případě, kdyby jeho vyzyvatelem byl Alireza Firouzja označovaný za zázračné dítě. Devatenáctiletý Francouz íránského původu ale skončil v madridském Turnaji kandidátů, z něhož se rekrutuje vyzyvatel, při vítězství Něpomňaščiho až šestý.

"Hovořil jsem s členy svého týmu, (šachovou federací) FIDE i s Janem. Závěr je jednoduchý, pro další zápas nemám motivaci," zopakoval Carlsen. Zároveň ale uvedl, že to neznamená konec kariéry. Nevyloučil také do budoucna možnost návratu do bojů o šachový primát.

Předseda FIDE Arkadij Dvorkovič přijal Carlsenovo rozhodnutí s pochopením. "Jen hrstka lidí v historii může pochopit a posoudit, jak obrovskou daň si vybere sehrání pěti zápasů o titul," uvedl v oficiálním prohlášení. "Jeho rozhodnutí neobhajovat titul je bezpochyby zklamání pro fanoušky a špatná zpráva pro tuto akci. Zanechá to velkou prázdnotu. Šachy jsou ale nyní silnější než kdy dřív - částečně i díky Magnusovi - a zápas o titul mistra světa, jedna z nejdelších a nejvíce respektovaných tradic ve světě sportu, bude pokračovat," dodal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články