Hlavní obsah

Českému sportu u politiků dál škodí i staré kauzy. Mrzí mě zobecňování, přiznává jeho šéf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český sport přežil kritické chvíle, kdy hrozilo výrazné seškrtání rozpočtu, vybojoval si aspoň stejnou částku, jakou má letos. Vedle řady okolních států si ale dál připadá jako chudý příbuzný. Proč a jaké má vyhlídky? Jak budou fungovat kritéria pro prioritizaci sportů? V podcastu Mixzóna odpovídal předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek.

Hostém podcastu Mixzóna byl předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek.Video: Sport.cz

 
Článek

Až o čtvrtinu peněz než letos? České sportovní prostředí po neoficiálním návrhu bilo na poplach.

Jednání se zástupci vlády v čele s premiérem Petrem Fialou dospěla k částce 6,9 miliardy korun, tedy stejnému objemu jako letos. Byť jeho reálná hodnota bude kvůli financím nižší. „Jsme jedna z pěti kapitol státního rozpočtu, která nebude krácena,“ říká Šebek s mírnou úlevou.

„Tak razantní snížení by bylo při dlouhodobém podfinancování sportu, stavu sportovní infrastruktury i s vidinou roku, kdy je olympiáda a v Česku mistrovství světa v hokeji i biatlonu, velmi komplikované,“ říká ještě eufemisticky Šebek.

První polovina příštího roku bude pro české sportovní fanoušky opravdu nabitá, připočtěme ještě třeba světový šampionát v cyklokrosu. Ale z pohledu rozdělování státních dotací není souběh tolika akcí ideální. Proto šéf Národní sportovní agentury do dalších let požaduje větší koordinaci kandidatur na vrcholné akce, aby se nesešly v tak krátkém časovém období.

Český sport na tom totiž není zdaleka tak dobře jako třeba v Polsku, kde letos pořádali Evropské hry a chtějí se ucházet o olympiádu, či v Maďarsku, kde pro letošní mistrovství světa v atletice postavili zbrusu nový stadion. U nás je i z řad politické reprezentace na sport často nahlíženo skrz prsty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek byl hostem podcastu Mixzóna.

„Musím říct smutnou pravdu, že bývají akcentovány některé negativní kauzy spojené se sportem. Takže je tam i pohled, ať si uděláme pořádek, přestaneme se hádat a uplácet a pak se můžeme bavit o navyšování podpory sportu.,“ odkazuje Šebek zejména na dotační kauzu, která skončila u soudů. Ztěžka pak vysvětluje, že sportovní prostředí není víc poskvrněné než jiné obory, jen je víc vidět.

„Ve sportu pracuju 25 let,“ říká bývalý generální manažer hokejových Pardubic či expředseda veslařského svazu. „A jsem přesvědčený, že 98 procent lidí tu práci ve sportu dělá, protože jim dává smysl. Většina zadarmo, o víkendech, na úkor svých rodin. A to zobecňování, že všichni jsou náchylní ke korupci a nekalým věcem, mě mrzí,“ neskrývá.

Ministerstvo by pomohlo

A podpora státu je klíčová právě pro amatérské kluby pracující s mládeží, jejíž pohybová zdatnost podle všech dostupných výzkumů dlouhodobě upadá. Zlepšilo by pozici sportu vlastní ministerstvo? Debaty, které se vedou už roky, neustávají.

„Na jednu stranu buďme rádi, že sport má teď nějakou svoji instituci. Ale pokud se ptáte, jestli má ministr větší váhu než předseda Národní sportovní agentury, tak určitě ano,“ připouští Šebek. Premiér Fiala ale opakovaně prohlásil, že úvahy o vlastním resortu pro sport nejsou na pořadu dne.

Přitom se nabízí srovnání s kulturou, která z rozpočtu dostává zhruba dvouapůlnásobek peněz. „Mám ke kultuře obrovský respekt, vůbec by to neměla být soutěž. Ale podle mého názoru má pro společnost podobnou přidanou hodnotu. Ale má svého ministra a má výrazně vyšší rozpočet,“ porovnává Šebek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek v podcastu Mixzóna.

V Mixzóně nejvýše postavený muž českého sportu rozebral i poměrně napjatě očekávanou novinku v podobě prioritizace sportů, kde třicet nejvýše umístěných svazů v žebříčku podle předem daných kritérií se může těšit na výhodnější podmínky při rozdělování dotací.

Seznam sportů bude dokončen v průběhu listopadu, kromě úspěchů na mezinárodní scéně a členské základny s důrazem na mládež může pomoct třeba i popularita svazů na sociálních sítích. A pokud se na některý svaz nedostane, může rozhodnutím od stolu dostat žolíka, kterým se mezi třicítku na úkor jiného přece jen dostane.

Ve hře i divoké karty

„Kritéria jsou nastavena tak, že si nemyslím, že by tam nějaký velký sport nebyl. Ale dopředu jsme si řekli, že chceme mít prostor na dvě divoké karty, které by Rada Národní sportovní agentury mohla udělit. Pokud by se tam nedostal sport, který tu má tradici nebo budeme chtít podpořit jeho reprezentanty,“ přibližuje krok, který by v případě využití zřejmě rozpoutal značné diskuze.

Může se mezi vyvolené dostat třeba i esport? Budou olympijské sporty ve výhodě? Má význam dál zvýhodňovat kolektivní ženské sporty? Jaké jsou šance na zlepšení stavu infrastruktury ve velkých českých sportovních centrech? A jak by mohla vypadat jednotná identita českých sportovních reprezentací? I na to v Mixzóně odpovídal Ondřej Šebek.

Epizody pocastu Mixzóna

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.