Hlavní obsah

Český olympijský vítěz dostal vzácný dar. Je to rodinný klenot, těší ho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olympijské zlato i dva evropské tituly vystřílel s vypůjčenou zbraní, teď už Jiřímu Liptákovi konečně patří. Šampionovi z Tokia totiž brokovou zbraň věnoval Český střelecký svaz.

Foto: Ivana Roháčková

Jiří Lipták a jeho "zlatá" zbraň, která už mu patří.

Článek

„Děkuju za vstřícný krok, jen doufám, že bude střílet pořád tak dobře, i když změní majitele,“ usmíval se 41letý Lipták při vyhlášení nejlepších českých střelců roku 2022, kde skončil druhý za Petrem Nymburským.

„Však mám k té flintě jedenáctiletý vztah, je to rodinný klenot,“ připomněl. Zbraň od italského výrobce Beretta začal využívat po olympiádě v Londýně, od té doby ho doprovází na všech velkých akcích.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Jiří Lipták obdržel od Českého střeleckého svazu zbraň do osobního vlastnictví.

„Mám ji doma v trezoru a jezdím s ní na závody. Musí být rozložená v plastovém kufru s kódovými zámky, který musím mít pod dozorem. Když jedeme do ciziny, na střelnici nám dají zbraně do trezoru, kde si je vždycky na tréninky a závody vyzvedneme, a před odletem nám je zase pod dohledem policie nebo celníků dají,“ popisuje brokařskou praxi.

Před vítěznou olympiádou v Tokiu si stejně jako jeho stříbrný parťák David Kostelecký nechal vyrobit kopii. „Kdyby došlo k poruše, abychom závod mohli dokončit. I když se to nestává, chtěli jsme být připraveni na všechno,“ vysvětluje. Použít ji ale nemusel.

Ze zbraně, jejíž pořizovací cena byla 180 000 korun, vystřílel na 300 000 nábojů a plánuje u ní zůstat. „Mám dobré vztahy ve fabrice. Vždycky když jsem v Itálii, dám ji na servis. Zbraň je plná součástek, kdykoliv může nějaká pružinka prasknout. Ale když se o ni staráte, je v podstatě nesmrtelná,“ vysvětluje Lipták.

Syn už střílí

A až jednou skončí kariéru, zbraň zřejmě nebude zahálet. „Teď je v majetku rodu Liptáků a třeba bude syn nebo vnuk jednou střílet,“ říká. Jeho dvanáctiletý potomek Daniel už se ostatně trochu potatil.

„Vloni pod mým dozorem pár terčů trefil, zdá se, že ho to baví. Jak se otepluje, už se ptal, kdy půjdeme střílet. Ale zatím se věnuje fotbalu a já ho do toho netlačím. Stejně se ještě vyvíjí a roste, tak ho nenechám střílet velké dávky, aby si neodrovnal záda,“ vysvětluje Lipták.

Reklama

Související témata:
Puška
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články