Hlavní obsah

Choupenitche čeká další krok na vrchol! Po letech jde do boje i s českým týmem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší český šermíř Alexander Choupenitch se chystá na turnaj Světového poháru v Paříži. Bronzový medailista z posledních olympijských her v Tokiu se mezi světovou elitou představí po olympiádě jako člen elitní desítky světového žebříčku. Turnaj začíná už v pátek 14. ledna.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šermíř Alexander Choupenitch.

Článek

"Výhoda postavení v žebříčku je ta, že nebudu muset šermovat první den turnaje," vysvětluje Choupenitch, který naposledy šermoval v říjnu v chorvatském Záhřebu. Od té doby se žádné turnaje nekonaly kvůli celosvětové pandemii.

Sedmadvacetiletý sportovec se tak tři měsíce pouze připravoval, aniž by tušil, kdy znovu půjde do boje. "Psychicky to nebylo snadné, ale já jsem zvyklý improvizovat vlastně celý svůj život. Je to boj," připomněl Choupenitch i název svého posledního singlu, který vydal v prosinci.

Týden před startem zatím největšího turnaje od olympiády ladil Choupenitch formu v Itálii, kde se připravuje s elitním trenéry dlouhodobě. "Když chce být člověk mezi nejlepšími, tak se musí připravovat s nejlepšími," vysvětluje Choupenitch, proč tráví většinu času v zahraničí.

Ostatně brněnský rodák trénuje mimo svůj domov od dětství. V Bělorusku, kde se narodili jeho rodiče, od mala piloval šermířský postoj a později se pravidelně vracel, aby se dokázal prosadit mezi světovou špičku. Tam Choupenitch už bezpochyby patří od zmíněných her v Tokiu, umístěním v elitní desítce žebříčku se ale nechce uspokojit.

"Dlouhodobě sním o tom, že bych se jednou rád stal nejlepším šermířem. Netajím se tím, že rád ukázal šermířským velmocem, že se může člověk dostat na vrchol i z Česka, kde nemá šerm takovou tradici jako třeba v Itálii," pokračuje Choupenitch s tím, že momentálně se v elitní desítce nachází hned tři fleretisté z Itálie.

Na turnaji v Paříži ale první český olympijský medailista v šermu po 113 letech nebude reprezentovat svou zemi sám. Do Francie se totiž chystá po letech také český tým ve složení Choupenitch, Marek Totušek a Jan Krejčík.

"Český tým se vrací asi po šesti letech. Mám radost, že budou v Paříži i další naši kluci, pro které to bude určitě velká zkušenost," pokračuje Choupenitch, díky jehož olympijskému úspěchu se u nás zvýšil zájem o šerm.

Reklama