Hlavní obsah

Ďáblův advokát? Moje nemotornost, válku neschvaluju, vysvětloval Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeho slova vzbudila nesouhlasný ohlas mezi čelnými politiky, velmi rozladěni byli i někteří čeští sportovci. Bývalý moderní pětibojař David Svoboda tak svá vyjádření pro Českou televizi týkající se války na Ukrajině a účasti ruských a běloruských sportovců v soutěžích korigoval na sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda.

Článek

Do televize vyrazil prezentovat stanovisko Komise sportovců Českého olympijského výboru, která se v hlasování vyjadřovala k návratu Rusů a Bělorusů. A přednesl i svůj pohled.

„Můj osobní názor je i v souladu s tím, jak vlastně otočil Mezinárodní olympijský výbor během toho roku a aktuálně doporučuje účast Rusů a Bělorusů. Protože dobře ví, nebo zástupci a funkcionáři vědí, že není možné tu účast zakázat, a neporušit tím všechny dokumenty, ke kterým se zavázali,“ říkal předseda komise s odkazem mj. na olympijskou chartu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený David Svoboda (@svobodadave)

„Ten válečný konflikt stále probíhá. A jak víme, tak první obětí každého válečného konfliktu je pravda,“ uvedl olympijský vítěz z Londýna Svoboda. Když moderátorka odkázala na rezoluce valného shromáždění OSN, které odsoudily agresi Ruska vůči Ukrajině, reagoval: „Může to být klidně mýlka, co já vím.“

A právě toto vyjádření bylo nejvíce kritizováno. Ostře se od Svobodova vystoupení distancovalo ministerstvo obrany. Armádní sportovní centrum Dukla, jehož je zaměstnancem, zdůraznilo, že nesouhlasí s návratem ruských a běloruských sportovců do soutěží.

Svoboda pak pozdě večer na Instagramu líčil, že není obhájcem MOV ani ruských či běloruských sportovců. „V žádném případě neschvaluji válku na Ukrajině, ani nemám důvod obhajovat politiku Ruska nebo Běloruska. Jde mi pouze o obranu nevinných sportovců, a aby politika do sportu zasahovala co nejméně,“ vysvětloval svoji ideální vizi.

„Bohužel některá moje vyjádření vyzněla nešťastně a zřejmě způsobila zcela jiný dojem, než jak jsem to měl v úmyslu. Do domnělé pozice ,ďáblova advokáta´ ruských sportovců jsem se dostal jen svojí nemotorností v rozhovoru. Neměl jsem den, nebojte, nejsem na špatné straně,“ dodal s prosbou o odpuštění nejúspěšnější moderní pětibojař české historie.

Reklama