Hlavní obsah

Zpochybňoval zločiny Ruska, vadí ministerstvu slova českého olympijského vítěze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před jedenácti lety vyhrál olympiádu, čeští sportovci si ho zvolili za šéfa své komise. Teď se bývalý moderní pětibojař David Svoboda postaral o rozruch svým rozhovorem pro Českou televizi, kde prezentoval mj. pohled českých sportovců na účast Rusů a Bělorusů ve sportovních soutěžích směrem k pařížské olympiádě.

Foto: Petr Horník, Právo

David Svoboda, předseda komise sportovců ČOV.

Článek

A kromě stanoviska komise opírající se o průzkum mezi sportovci Svoboda nabídl i svůj pohled na situaci na Ukrajině. „Válečný konflikt stále probíhá, a jak známo, první obětí konfliktu je pravda. Máme spoustu protichůdných informací,“ prohlásil.

Když mu moderátorka ČT připomněla rezoluci Valného shromáždění OSN, která označila Rusko za agresora a požadovala jeho stažení z Ukrajiny, Svoboda reagoval: „Klidně to může být mýlka, to já nevím a nemám tu ambici rozhodovat.“

Olympijský šampion zároveň připomněl, že optika konfliktu v naší části Evropy je odlišná od té zástupců například Asie či Afriky, kteří účast Rusů podporují.

Jeho slova měla ohlas na sociálních sítích i u politiků. Ministerstvo obrany se od jeho výroků, kdy podle něj „relativizoval a zpochybňoval zločiny, jež Rusko páchá na Ukrajině, a schvaloval, aby reprezentanti Ruska a Běloruska startovali na olympiádě“, rychle distancovalo.

Svoboda byl totiž jako závodník a nyní je jako trenér členem Armádního sportovního centra Dukla, které je rezortním centrem ministerstva.

„Ukrajinští sportovci umírají za svou vlast a nikdy už na olympiádě nebudou moci svou zemi reprezentovat. Je nemorální a ohavné umožnit účast na olympijských hrách sportovcům Ruska a Běloruska. Je to výsměch mrtvým ukrajinským sportovcům a všem obětem barbarského Putinova útoku na Ukrajině,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Reklama

Související témata:
Ministerstvo obrany