Hlavní obsah

Desátá partie o šachový titul skončila remízou, Carlsena dělí bod od obhajoby

V desáté partii souboje o titul šachového mistra světa se zrodila remíza a norský obhájce Magnus Carlsen vede nad ruským vyzyvatelem Janem Něpomňaščim stále s tříbodovým náskokem 6,5:3:5. Úřadujícímu šampionovi chybí k udržení trůnu jediný bod, potřebuje tedy ve zbývajících čtyřech partiích ještě jednou zvítězit nebo uhrát dvě remízy. Rozhodnuto může být už pátek, kdy je po dni volna na programu jedenáctá partie. Další dvě se případně budou hrát v sobotu a v neděli.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Magnus Carlsen vede nad ruským vyzyvatelem Janem Něpomňaščim stále s tříbodovým náskokem

Článek

Souboj v Dubaji neměl celkově posedmé vítěze, Carlsen ale vyhrál tři z předchozích čtyř partií a prakticky rozhodl o obhajobě. V úterý mu Něpomjaščij dopřál zvýšení náskoku na tři body po začátečnické chybě, dnes se ruský hráč marně snažil útočit, ale nepomohl mu ani nezvyklý tah v úvodu a na Carlsenovu obranu nevyzrál. Po dvou hodinách a pěti minutách se soupeři po 41 tazích dohodli na remíze.

Jednatřicetiletý Carlsen je mistrem světa od roku 2013 a na dosah má už čtvrtou úspěšnou obhajobu. Něpomňaščij získal právo vyzvat Nora díky vítězství na dubnovém Turnaji kandidátů.

Reklama

Související témata: