Hlavní obsah

Experti analyzují vliv menstruačního cyklu na výkonnost sportovkyň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský národní sportovní institut INSEP od roku 2020 analyzuje vliv menstruačního cyklu na výkonnost sportovkyň. Do programu s názvem Empow'her se zapojila také dálková plavkyně Caroine Jouisseová, která bude na olympijských hrách v Paříži startovat v závodě na 10 kilometrů. Na základě zjištěných dat upravila svůj trénink, například silovou přípravu. Informoval o tom server insidethegames.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jouisseová loni šest měsíců expertům denně po tréninku dodávala hormonální a srdeční parametry a informace o psychice, které se pak porovnávaly s různými fázemi jejího menstruačního cyklu. Vyplynulo z nich, že svaly nejlépe buduje ve druhé polovině cyklu, kdy má nejvyšší hladinu testosteronu. „Je důležité vědět, kdy je můj testosteron na vrcholu, protože právě tehdy se cítíte v tréninku nejlépe a nejsilněji. Než jsem s tímto programem začala, ani jsem nevěděla, že tyto fáze existují,“ řekla devětadvacetiletá plavkyně, která v roce 2022 získala evropský titul na 25 kilometrů.

Menstruační cyklus je v tréninkovém procesu jen málo prozkoumaným tématem. Drtivá většina odborných studií se zaměřuje na muže, kterých se tato problematika netýká. Ředitelka programu Empow'her Juliana Anterová uvedla, že v posledních pěti letech bylo jen devět procent studií z oblasti sportu zaměřeno výhradně na ženy. „Je velmi málo vysoce kvalitních studií, takže aktuálně není žádná shoda na dopadu menstruačního cyklu na výkonnost sportovkyň,“ poznamenala.

Od roku 2020 se do programu zapojilo 130 francouzských sportovkyň. Byla mezi nimi i běžkyně na lyžích Juliette Ducordeauová. Ta si pochvalovala, že se naučila lépe rozumět svému tělu. „Optimální čas pro mé tréninky je během ovulační fáze od prvního do patnáctého dne cyklu,“ řekla pětadvacetiletá reprezentantka.

Její kolegyně ze sjezdového lyžování Clara Direzová upozornila, že převážně mužští trenéři mnohdy nechtějí menstruační cyklus svých svěřenkyň řešit. „Je důležité zvýšit povědomí o tomto tématu mezi sportovkyněmi, ale nejdříve a především musíme zvýšit povědomí mezi trenéry,“ řekla.

Gynekoložka institutu INSEP Carole Maitreová nevidí důvod se tomuto tématu vyhýbat. „Není potřeba se za svůj cyklus stydět. Je to součást výkonu stejně jako výživa nebo trénink,“ dodala.

Reklama

Související témata:
Výkonnost