Hlavní obsah

Formolo po dlouhém úniku vyhrál etapu, Dauphiné dál vede Roglič

Aktualizováno

Přes 60 kilometrů v sólovém úniku absolvoval italský cyklista Davide Formolo na cestě k vítězství v třetí etapě závodu Critérium du Dauphiné. Druhý dojel v etapě dlouhé 157 kilometrů s dvěma těžkými stoupáními Slovinec Primož Roglič a pojistil si celkové vedení.

Foto: Gian Mattia D'Alberto, ČTK/AP

Davide Formolo se mohl radovat z vítězství (archivní foto)

Článek

Formolo zaútočil na největším kopci dne, 1993 metrů vysokém Col de la Madeleine, a vytvořil si téměř šestiminutový náskok. Nakonec projel cílem 33 sekund před nejbližšími soupeři.

"Od začátku jsem byl v úniku s osmi klukama a už před Col de la Madeleine jsem si říkal, že máme k dobru jen tři minuty a není nač čekat. Na Madeleine si mi jelo dobře, tak jsem si řekl, že zkusím na peloton něco najet. Myslel jsem, že po sjezdu hned následuje poslední stoupání, ale bylo tam ještě zvlněných deset kilometrů údolím, kde jsem nechal hodně sil," uvedl Formolo.

Roglič před zbylými dvěma etapami vede o 14 sekund před Francouzem Thibautem Pinotem. Roman Kreuziger opět výrazně ztratil, tentokrát téměř půl hodiny. Trápil se i čtyřnásobný vítěz Tour de France Brit Chris Froome, jenž zaostal za Formolem o více než 15 minut. Jeho kolega z Ineosu a úřadující šampion Tour Kolumbijec Egan Bernal dojel čtrnáctý a klesl v průběžném pořadí o tři místa na sedmou příčku.

Předčasně skončil závod pro Ira Dana Martina. Lídr stáje Israel Start-Up Nation utrpěl při pádu v druhé etapě zlomeninu ve spodní části páteře. "Doufám, že budu v pořádku na Tour de France," řekl Martin. Tour začne 29. srpna.

Cyklistický závod Critérium du Dauphiné - 3. etapa (157 km):
1. Formolo (It./SAE Team Emirates) 4:06:56
2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma)
3. Pinot (Fr./Groupama-FDJ)
4. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -33
...140. Kreuziger (ČR/NTT) -29:23.
Průběžné pořadí:
1. Roglič 13:14:35
2. Pinot -14
3. Buchmann -20
4. Martin (Fr./Cofidis) -24
...110. Kreuziger -56:29

Reklama