Hlavní obsah

Gymnastická federace plánuje zapojení ruských a běloruských sportovců

Mezinárodní gymnastická federace (FIG) přijme zpět do soutěží jako neutrální sportovce reprezentanty Ruska a Běloruska, které vyloučila vloni v březnu po invazi na Ukrajinu. Zástupci obou zemí budou muset o neutrální status zažádat a k jeho získání musejí splnit dané podmínky. Jejich přesnou podobu FIG zveřejní v příštích týdnech, uvedla na svém webu. Pokud jim bude status udělen, mohou se zapojit do soutěží od 1. ledna příštího roku.

Foto: Phil Noble, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Výkonný výbor FIG měl o připuštění ruských a běloruských sportovců do soutěží rozhodovat už v květnu, rozhodnutí ale odložil do dnešního zasedání. V prohlášení uvedl, že důrazně odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu a bude trestat každého, kdo ji podporuje nebo se jí účastní. Dál rovněž hodlá podporovat ukrajinské sportovce.

"Přijetím ruských a běloruských gymnastů do soutěží jako neutrálních sportovců FIG zajistí, že budou respektována práva všech sportovců, zároveň ale vysílá světu zprávu, že gymnastika usiluje o mír," uvedl předseda FIG Morinari Watanabe v prohlášení.

FIG přijetím sportovců z Ruska a Běloruska následuje březnové doporučení Mezinárodního olympijského výboru. Udělením neutrálního statusu jim umožní startovat v olympijských kvalifikacích, jak ale zdůraznil, povolení jejich startu pod pěti kruhy v Paříži v roce 2024 je plně v kompetenci MOV.

Už dříve k podobnému kroku sáhli zástupci světové cyklistiky, kanoistiky, juda, šermu, sportovního lezení, moderního pětiboje či stolního tenisu. Na vyloučení naopak i nadále trvá například mezinárodní lyžařská federace FIS.

Reklama