Hlavní obsah

Íránská reprezentantka, která závodila bez hidžábu, napsala zvláštní vzkaz

Odvážné gesto íránské reprezentantky ve sportovním lezení Elnáz Rekábíové, která na mezinárodní soutěži závodila bez hidžábu, rychle obletělo celý svět. V současné době v Íránu probíhají masové protesty za práva místních žen a Rekábíová se tímto gestem mohla dostat do pořádných problémů. Ještě před návratem do země se objevily zprávy o jejím zmizení, ale naštěstí se sportovkyně dostala v pořádku domů, kde ji vítaly davy lidí jako hrdinku. Stále však panují obavy o její bezpečí, zvláště poté, co Rekábíová zveřejnila zvláštní zprávu, kde uvádí, že jí hidžáb spadl z hlavy omylem.

Foto: Rhea Kang, ČTK/AP

Íránská reprezentantka ve sportovním lezení Elnáz Rekábíová.

Článek

Íránská reprezentantka Elnáz Rekábíová se zapsala do historie poté, co závodila na asijském šampionátu v boulderingu bez zakrytí hlavy tzv. hidžábem, což je pro íránské ženy na veřejnosti povinné. Vlasy měla pouze stažené do culíku a na hlavě měla černou čelenku.

Podle íránského trestního zákona jí hrozila pokuta a vězení. Okamžitě také začaly panovat obavy o její bezpečí, zvláště poté, co v zemi probíhají protivládní demonstrace, které vypukly po podezřelém úmrtí mladé ženy, která zemřela po zadržení za špatné nasazení hidžábu.

Podle informací BBC Persian se s Rekábíovou nemohli zkontaktovat přátelé, kteří tvrdili, že jí byl zabaven telefon a pas. V úterý se však reprezentantka ozvala světu skrze svůj Instagram, kde se všem omluvila za zmatky a uvedla, že hlavu nezakryla omylem.

„Zrovna jsem si v šatně zavazovala tkaničky a upravovala vybavení, když mě zavolali, abych šla na stěnu. Ve spěchu mi hidžáb spadl z hlavy. Měla jsem ho mít, napsala. Také dodala, že je na cestě zpět do Teheránu, kam opravdu ve středu dorazila. Nadšeně ji tam vítaly davy lidí, které skandovaly „Elnaz je hrdinka".

Novinářka Rana Rahimpour z BBC Persian vyjádřila obavy, že vzkaz nepsala Rekábíová ze své vůle. „Jazyk odpovídá tomu, že byl vzkaz napsán pod tlakem," řekla. Podle ní jiné ženy, které byly viděny na veřejnosti bez zakryté hlavy, byly pod tlakem íránských úřadů a musely vydat podobná prohlášení.

Reklama