Hlavní obsah

Odvážné gesto íránské reprezentantky. Na protest závodila bez hidžábu, teď jí hrozí vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace íránských žen je dlouhá léta velmi komplikovaná. V posledních dnech v zemi probíhají masové protesty za práva místních žen, které vypukly po podezřelé smrti dvaadvacetileté Mahsy Aminiové, která byla zatčena za špatné nasazení hidžábu. Bez tradičního úboru zakrývajícího vlasy, krk a hrudník poprvé na mezinárodní soutěži vystoupila i íránská lezkyně Elnaz Rekabiová, která se tak otevřeně postavila za protivládní demonstrace v Íránu.

Foto: Profimedia.cz

Íránská hvězda sportovního lezení Elnaz Rekabiová na archivním snímku.

Článek

Odvážné gesto, po kterém může následovat vězení. Íránská lezkyně Elnaz Rekabiová se zúčastnila finále mistrovství Asie ve sportovním lezení v Soulu a upoutala na sebe pozornost ještě předtím, než se pustila na stěnu.

Na hlavě totiž neměla hidžáb. Měla pouze čelenku a vlasy stažené do culíku. Tím porušila íránská pravidla platící od roku 1983, která hidžáb vyžadují. Podle íránského trestního zákona jí teď hrozí pokuta a vězení.

Třiatřicetiletá Rekabiová tak otevřeně podpořila protivládní protesty ve své zemi, které vypukly po podezřelém úmrtí dvaadvacetileté ženy, která zemřela po zadržení za špatné nasazení hidžábu. Policie tvrdí, že žena ve vazbě zkolabovala.

Rekabiová skončila na šampionátu čtvrtá v kombinaci, na mistrovství světa v roce 2021 v Moskvě si dokonce došla pro bronz. O závodění v hidžábu promluvila držitelka více než 80 medailí už dříve. „Při vysokých teplotách to nadělá problémy, ale snažíme se to přizpůsobit sportovnímu výkonu," řekla Rekabiová dříve s tím, že povinnost ho nosit respektuje. Nyní se však situace zcela změnila a ona se svým rozhodnutím postarala o historický moment.

Reklama