Hlavní obsah

Kanonýr vs. brokaři. Lafata zabrousil do rajónu olympijských vítězů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parádní sešlost. Historicky nejlepší kanonýr domácí fotbalové ligy David Lafata, jemuž jako myslivci není brokovnice cizí, si vyzkoušel střelecké olympijské disciplíny trap a skeet. Společnost mu na brněnské střelnici v Soběšicích dělali olympijští vítězové v trapu Jiří Lipták s Davidem Kosteleckým, a také nejlepší Evropan ve skeetu Jakub Tomeček.

Fotbalista David Lafata na střelnici s olympijskými vítězi. Kolik trefil terčů? Video: Sport.cz

 
Článek

Správce Josef Wagner uvařil dobrou kávu a čaj, které v sychravém počasí přišly k duhu, nachystal střeliště, zapůjčil fotbalistovi brokovnice a střelecké hvězdy se pak staly pro Lafatu rádci a instruktory. „Věděl jsem, jaká osobnost přijede, i to, že je myslivec," řekl i za kolegy Kostelecký.

Střelci ještě před setkáním s Lafatou přiznali, že fotbal zkoušeli. „I když jsem na něj poleno, rád si ho zahraju," pravil Tomeček. „Hlavně syn má fotbal rád, v televizi na něj spolu koukáme. Davida sice nikdy hrát neviděl, ale snad mu udělá radost knížka Kanonýr Lafi, kterou jsme dostali," přiznal Lipták. „Kdo z kluků fotbal nezkusil... Nikdy jsem ho nehrál závodně, ale sleduju ho a myslím si, že mám i přehled," dodal Kostelecký.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Kostelecký (zleva), David Lafata, Jiří Lipták a Jakub Tomeček při společném střeleckém setkání v Brně.

Trefa první ránou

A jak na tom byl se znalostí střelců Lafata? „Samozřejmě, že je znám, i když se vidíme naživo poprvé. Olympijské finále v Tokiu mezi Davidem a Jurou o zlato bylo fantastické a když si pak ve finále Světového poháru na Kypru pořadí vyměnili, to jsem byl zrovna na honu. Oni trefovali terče, já zajíce," usmíval se Lafata.

Konec povídání, šlo se na praktické dovednosti. „Brokovnice na trap má delší pažbu i hlaveň, střílí se z ní dopředu a pod různými úhly do stran," začal instruktáž Kostelecký. „Terč vyletí patnáct metrů před tebou. Musíš mít založeno, zavoláš si o terč, a pak vystřelíš. Musíš rychle, jinak ti uletí," dodal Lipták.

Fotbalista poslouchal jako ve škole, zkusil si cvičně pár výstřelů na oranžové asfaltové terče. A pár jich trefil. „Ty dopředu jdou, ale do stran je nestíhám," přiznal. „Já taky ne. Skeet je lepší," pravil hecíř Tomeček.

Největší úlovek? Jeleni

Když se přecházelo na skeet, přišla řeč na společného koníčka – myslivost. „Už ve druhé třídě jsem se přihlásil do mysliveckého kroužku. Když jsem pak začal chodit s mojí pozdější manželkou Kamilou, vzala mě do myslivecké rodiny a měl jsem vyhráno," smál se Lafata.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata mohl být se svým výkonem ve skeetu spokojený.

Všichni tři střelci jsou z mysliveckých rodin, i proto se dali na brokovou střelbu. Až na Kosteleckého jsou také aktivní myslivci. „Já ještě nenašel na hony čas, ale až skončím, určitě se přidám," přiznal Kostelecký. „Je to hlavně o přírodě, krmení zvěře a nějaké formě relaxu," shodli se ostatní.

Hned se také začali chlubit úlovky. „Já mám dva krásné jeleny. Na Rožmberku u kamaráda jsem trefil unikát, na jednom parohu korunový čtrnácterák a na druhém vidlicový desaterák. Na Slovensku jsem skolil mohutnějšího jelena, nepravidelného dvanácteráka," vytáhl trumfy Lafata. „V Jeseníkách jsem trefil jelena, který má podle mysliveckých kritérií bronzovou medaili," kontroval Lipták. „Povedl se mi pěkný kanec, na jelena čekám," dodal skromně Tomeček.

Místo balonu skeet

Lafatovi dal skeetové školení a fotbalový kanonýr si vedl nečekaně dobře. „Rozený skeetař, trefil i těžké dvojstřely, a to tady létají terče z obou věží rychleji než v trapu. Klidně by si mohl střihnout druhou kariéru ve střelbě," pravil uznale evropský šampión a sedmý z olympiády.

„David má vážně předpoklady, brokovnice mu není cizí. Je vidět, že jako sportovec má koordinaci pohybu těla s hlavou, střílet by se naučil rychle," přidal se Kostelecký a byl spokojen i s vlastním výkonem. „Jednadvacet terčů z pětadvaceti, to ocení i manželka Lenka," přiblížil partner bývalé slovenské reprezentantky, která vozila medaile vozila z velkých závodů.

„Bylo to moc fajn. David je nejen výborný fotbalista a střelec, ale hlavně dobrý chlap a pohodář. Věřím, že se na střelnici nevidíme naposledy," shrnul příjemný půlden Tomeček. „Skvělý zážitek. Příště přivezu balon a dáme si fotbálek," smál se Lafata. A střelci souhlasně přikyvovali...

Reklama

Související témata: