Hlavní obsah

Krádež rekordů? Mohl bych být rád, než mě taky vyřadí, reaguje český horolezec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přepsaná historie se může dotknout i českého horolezce Radka Jaroše. Všechno po odebrání triumfů slavnému Reinholdu Messnerovi může být jinak. Guinnessova kniha rekordů totiž dala za pravdu německému kronikáři Eberhardu Jurgalskému, který tvrdí, že legendární dobrodruh se svým italským kolegou Hansem Kammerlanderem nestanuli v roce 1985 na absolutním vrcholu Annapurny. Nemůže tak být počítán jako první na seznamu držitelů Koruny Himálaje, pokořitelů všech 14 osmitisícovek na planetě.

Foto: Petr Horník, Právo

Radek Jaroš se symbolickým pohárem poté, co zdolal vrchol K2.

Článek

Stín pochybností to vrhá i na další v pořadí za ním. Tedy jen papírově. Ve skutečnosti a v reálném čase šlo bez ohledu na cokoli - nejen podle nejzasvěcenějších odborníků - bezpochyby o jedinečné výkony.

„Koruna Himálaje bez krále. Když někdo, kdo sedí u počítače a pravděpodobně nikdy nebyl ani v Nepálu mění historii. Mohl bych být rád, posunu se v žebříčku. Ale možná jenom do té doby, než mě z něj taky vyřadí,“ komentuje Jaroš na sítích převrat v pohledu na horolezecké triumfy minulosti.

Problém je v tom, že vrcholy jednotlivých osmitisícovek nebyly správně identifikovány. Mnozí to tušili, mluvilo se o tom.

Podle nových výzkumů k úplnému zdolání Annapurny s nadmořskou výškou 8091 m n. m. mělo kdysi italské dvojici chybět 65 metrů chůze, pouhých pět výškových metrů. Rekordní soubor Messnerových výstupů, mnohdy za děsivých útrap, tak byl ´od stolu´ rozbořen. Už tedy neplatí, že dnes devětasedmdesátiletá legenda jako vůbec první mezi lety 1970 a 1986 zdolala všechny osmitisícovky.

Lze očekávat další pohyby v žebříčcích, někteří lezci z nich mohou být vyřazeni. Mnozí už nebudou mít šanci se do něj vrátit… Může to potkat i Jaroše, který se zdoláním Koruny Himálaje, všech čtrnácti světových osmitisícovek, pyšní od roku 2014. Tehdy to pro něj byl dárek k padesátinám. Byl patnáctý v pořadí, kterému se to povedlo bez podpory kyslíku.

Připouští, že některé osmitisícovky mají nejasný hlavní vrchol anebo vrcholů hned několik. „A znám hodně lidí i od nás, z Čech, kteří prokazatelně na tom hlavním nikdy nestanuli… A dokážu si představit i polemiku okolo mého hlavního vrcholu Annapurny. Obrovský dlouhý hřeben bez jasnějšího vrcholového štítu. Seděl jsem na hřebeni obkročmo jako na koni, abych mohl vyfotit vrcholovou vlajku,“ připomíná dále na sítích.

O svých výkonech má dostatek dokumentace, kterou ostatně předvádí na četných přednáškách, k nimž vyráží za svými příznivci.

Foto: Radek Jaroš

Radek Jaroš na vrcholu Lhoce, v pozadí Mount Everest.

„Pořád si troufnu tvrdit, že mám, možná nejlépe ze všech horolezců, vlastníma rukama zdokumentované fotograficky a filmově všechny vrcholy osmitisícovek, na kterých jsem stál. A možná někoho potěší stejně jako mě, že jsem našel filmaře, produkci a máme i námět, jak moje Himálaje zpracovat. Bude se točit celovečerní film!!!“ tak trochu odbočuje od tématu, které v těchto dnech hýbe horolezeckým světem. „Pravda, čeká mě větší práce než dát dohromady expedici. Sehnat na jeho výrobu několik milionů Kč,“ nastiňuje dále Jaroš.

Jurgalski v minulosti opětovně podrobně zkoumal výstupy na 14 hor s výškou větší než 8000 m nad mořem. Závěr je jasný. Některé vrcholy (zejména Annapurna, Dhaulagiri a Manaslu) nebyly po mnoho let správně na mapách identifikovány. Řada horolezců tak stanula jinde. Alespoň tak hodnotí situaci Guinnessova kniha rekordů.

Z horolezeckého světa přicházejí téměř výhradně negativní reakce. „Nerozumí tomu. Je směšný,“ atakují hrdinové z výšin Jurgalského. Daily Mail jej označil jako samozvaného mapového nadšence.

Jurgalski sám si za výsledky svého zkoumání stojí a podle něj se ti, kteří byli třeba jen malý kousek od vrcholu, nemohou pyšnit žádnými rekordy. Je to krádež?

„Nikdy jsem žádné rekordy nevyhlašoval, o žádné tedy nemůžu přijít,“ reaguje Messner.

Podle Jurgalským upraveného pořadí je prvním, který zvládl zdolat všechny vrcholy v souladu s jeho výzkumy Američan Ed Viesturs, kterému se to povedlo v roce 2005. Podle zatím neoficiálních dohadů z více než 40 horolezců, kteří si myslí, že mají Korunu Himálaje, se to ve skutečnosti povedlo jen čtyřem.

Mění se i jméno ženské premiantky. Místo Rakušanky Gerlinde Kaltenbrunnerové (2011) je to Číňanka Tung Chung Ťüan, jíž se to povedlo letos.

Reklama

Související témata:
Reinhold Messner