Hlavní obsah

Kvůli zdražení energií hrozí uzavírání sportovišť, varuje ČUS

Výrazné zdražení energií může donutit sportovní spolky k uzavření sportovišť. Varuje před tím Česká unie sportu (ČUS), která o tomto problému jednala na úterním zasedání výkonného výboru. Plánuje řešit situaci s Národní sportovní agenturou (NSA) a vládou. Problémy spolků často způsobilo to, že musely vybírat nejlevnějšího dodavatele, kteří v poslední době často krachují.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta.

Článek

"Spolky s většími sportovišti, s vyššími odběry, které používají k úhradě energií dotace z veřejných zdrojů, musí dodavatele energií soutěžit a nemohou si vybrat spolehlivého, musejí mít toho nejlevnějšího. Povinná výběrová řízení tak často vyhrávali malí překupníci před velkými dodavateli, a ti malí právě teď s nárůstem cen krachují," uvedl předseda ČUS Miroslav Jansta.

Zkušenosti z terénu na výkonném výboru přiblížil předseda Pražské tělovýchovné unie Jaroslav Chvalný. "Situace ve sportovním prostředí začíná být kritická. Vlastníci a provozovatelé sportovišť nemají prostředky na úhradu energií. Reálně tak v krátké době hrozí uzavírání bazénů, nafukovacích hal i dalších sportovišť. Národní sportovní agentura, potažmo stát by měly urychleně reagovat, přijmout co nejdříve konkrétní opatření a klubům a jednotám pomoci," citovala jeho slova ČUS v tiskové zprávě.

Na spolky provozující sportoviště nadále dopadají i omezení kvůli koronaviru. Možností, jak vyřešit nárůst ceny energií, nemají mnoho. "Mohou zavést úspory, tedy i omezit provoz sportovišť, zvýšit členské příspěvky nebo poplatky za užívání sportovišť a požádat o vyšší podporu z veřejných zdrojů, tedy z rozpočtu obcí, měst, krajů, státu," řekl Jansta.

NSA problémy sportovních spolků vnímá. "Bohužel v současné době nemůžeme vypisovat nové dotační výzvy, protože čekáme na schválení státního rozpočtu. Pevně věříme, že dojde ke schválení rozpočtu Národní sportovní agentury v takové výši, abychom mohli vypsat dotační výzvu 'Provoz a údržba' a odvrátit tak krach a uzavření sportovišť. Nechceme přihlížet tomu, že kvůli drahým energiím nebudou mít zejména děti kde sportovat," uvedl pro ČTK mluvčí Národní sportovní agentury Jakub Večerka.

ČUS řeší hospodaření svých sportovních středisek - centra v Nymburku, plaveckého areálu v Podolí a lyžařského areálu Zadov. Jejich návštěvnost omezují pokračující restrikce kvůli koronaviru a přidávají se k tomu extrémní náklady na energie. O státní podpoře na letošní rok nemá ČUS jasno, protože stát hospodaří v provizoriu a NSA čeká s vypsáním dotačních programů na schválení státního rozpočtu. Zatím jen podpořila zimní sporty včetně účasti české výpravy na olympijských a paralympijských hrách.

Reklama