Hlavní obsah

ČUS ocenila přístup budoucí vlády ke sportu včetně pokračování NSA

Praha

Česká unie sportu (ČUS) ocenila přístup budoucí vlády ke sportu. Pětikoalice v čele s premiérem Petrem Fialou počítá s pokračováním Národní sportovní agentury, investicemi do sportovní infrastruktury a nastavením vícezdrojového financování sportu. Vyplývá to z vládního programového prohlášení, kterým se tento týden zabýval výkonný výbor ČUS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta.

Článek

Podle předsedy ČUS Miroslava Jansty kapitola věnovaná sportu a pohybovým aktivitám odráží potřeby a požadavky sportovního prostředí, jehož představitelé se zástupci pětikoalice o prioritách diskutovali.

"Naším hlavním cílem bylo, aby také v dalším volebním období spravovala sport Národní sportovní agentura se samostatnou rozpočtovou kapitolou. Za velice důležité považujeme to, že vládní prohlášení počítá s investicemi do sportovní infrastruktury, usiluje o zavedení vícezdrojového financování sportu a zahrnuje i administrativní podporu klubů vyjádřenou podporou sportovních center," uvedl Jansta v tiskové zprávě.

Vládní sliby ale po zkušenostech z minulosti bere s rezervou. "V minulosti jsme už zaznamenali mnoho různých prohlášení, která následně vláda neplnila důsledně. Věříme, že nyní - i vzhledem ke covidové pandemii, narůstajícímu počtu obézních lidí a akutní potřebě pohybových aktivit - to bude jiné," doufal.

Problémy s hospodařením

Koronavirová pandemie a s ní spojená vládní omezení včetně uzavření sportovišť se podepsala na hospodaření ČUS. Za období od ledna do září 2021 byl propad financí zhruba 65 milionů korun v porovnání s posledním "předcovidovým" rokem 2019. Místo zisku 26,6 milionu se unie dostala do ztráty 38,4 milionu.

"Vysoké finanční ztráty způsobené několikaměsíčním nuceným uzavřením všech středisek ČUS (Podolí, Nymburk, Strahov, Zadov) poté, co stát svými zásahy výrazně omezil podnikání, přitom nelze nahradit ani maximálním využitím státních kompenzačních podpor Covid-19 a výzev, o něž mohla Česká unie sportu žádat," doplnila ČUS.

Reklama

Související témata: