Hlavní obsah

LGBT dres? Nenastoupíme, naštvali se hráči. Cítím s nimi, říká trenér a nasadí jiné

Zapeklitá situace. Až nečekané napětí zavládlo v týmu tvrdých chlapů. Sedm hráčů sestavy ragbistů Manly Sea Eagles ze Sydney rázně řeklo, že nenastoupí v nejbližším utkání v dresu, který má vyjádřit podporu komunitě LGBT! Trenér Des Hasler naštěstí pro něj má koho nasadit místo nich, ale zároveň uvedl, že pro revoltující svěřence má pochopení.

Foto: Flavio Brancaleone, ČTK/AP

Des Hasler, kouč týmu Manly Sea Eagles z australské National Rugby League.

Článek

Sedmička vzbouřenců jako důvody uvedla „náboženské, kulturní a rodinné obavy". Bojkot vyvolal mnoho diskusí, do nichž se zapojil i australský premiér Anthony Albanese. Sport se podle něj iniciativami na podporu mj. LGBT stává inkluzivnějším.

Ale jestli očekával, že se povede přimět sedmičku hráčů k tomu, aby nastoupili v určeném oblečení, tak se zmýlil.

V důležitém čtvrtečním utkání National Rugby League proti Sydney Roosters ani jeden z nich hrát nebude. „V tomto konkrétním případě s těmito hráči cítím. Vůbec nebyli zahrnuti do diskusí o dresu," řekl kouč týmu Hasler s odkazem na rozhodnutí vedení klubu poslat hráče na hřiště v dresu se střídmými Pride motivy v pruzích na hrudi. "Přinejmenším to s nimi mělo být konzultováno," řekl dále trenér.

Zároveň se ale za vzniklou situaci omluvil všem minoritám včetně LGBT komunitě. "Naším záměrem bylo být citliví a vášniví při obhajobě všech různých skupin, které denně čelí problémům s inkluzí," uvedl Hasler.

Celá záležitost byla podle něj špatně připravena a „způsobila u mnoha lidí značný zmatek, nepohodlí a bolest. Sám Hasler se vyjádřil, že oblečení s duhou „s hrdostí obleče".

Reklama

Související témata: