Hlavní obsah

Mezinárodní paralympijský výbor suspendoval Rusko a Bělorusko

Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu suspendoval národní paralympijské výbory Ruska a jeho spojence Běloruska. IPC o pozastavení členství obou výborů rozhodl po tříhodinové debatě na mimořádném valném shromáždění v Berlíně.

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu suspendoval národní paralympijské výbory Ruska a jeho spojence Běloruska. Ilustrační foto z přípravy ruských šermířů na vozíčku.

Článek

Při hlasování bylo pro suspendaci 64 členů, 39 bylo proti a 16 se zdrželo. Český paralympijský výbor na facebooku uvedl, že pro návrh svazy vyloučit hlasoval i předseda ČPV Zbyněk Sýkora.

Pokud Rusko a Bělorusko neuspějí s případným odvoláním proti pozastavenému členství, budou suspendovány minimálně do příštího valného shromáždění, jež se bude konat ve čtvrtém čtvrtletí příštího roku.

Handicapovaní sportovci Ruska a Běloruska nesměli startovat na letošních paralympijských hrách v Pekingu, jež začaly pouhých deset dnů po napadení Ukrajiny. IPC je chtěl původně na hry pustit pod neutrální vlajkou, po řadě protestů své rozhodnutí ale brzy změnil.

Reklama

Související témata: