Hlavní obsah

Moderní pětibojař Vlach v Budapešti poprvé vyhrál závod Světového poháru

Moderní pětibojař Martin Vlach vyhrál díky skvělému výkonu v závěrečné kombinaci běhu a střelby závod Světového poháru v Budapešti. V seriálu triumfoval pátý muž z loňských olympijských her v Tokiu poprvé, jeho dosavadním maximem byla sedmá příčka před rokem v Sofii. Na premiérové stupně vítězů útočil i Martin Grycz, po nevydařené kombinaci skončil dvanáctý.

Foto: Filip Komorous

Moderní pětibojař Martin Vlach vyhrál díky skvělému výkonu v závěrečné kombinaci běhu a střelby závod Světového poháru v Budapešti.

Článek

Vlach, který v pondělí oslaví 25. narozeniny, postoupil v maďarské metropoli do osmnáctičlenného finále i vinou nevydařeného šermu až z desátého místa. Dnes se mu vedlo výrazně lépe, k premiérovému triumfu mu pomohl především běh se střelbou, který je jeho nejsilnější zbraní.

Vlach v novém formátu soutěže vyhrál úvodní parkur. V bonusovém kole šermu si připsal dvě vítězství, v plavání se oproti semifinále zlepšil o dvě sekundy. Do závěrečného běhu se střelbou startoval jako třináctý s téměř půlminutovou ztrátou na vedoucího Itala Parisiho, z poslední střelecké položky už vybíhal na prvním místě.

Foto: Filip Komorous

Martin Vlach při závodu SP (ilustrační foto)

"Všechno dnes vycházelo podle mých představ. Zajel jsem (v parkuru) čistou jízdu, což bylo super, dokonce jsem dal dva zásahy na bonusu (v šermu). V plavání jsem šel zhruba tak rychle, jak jsem si představoval, a hlavně jsem dokázal ušetřit síly před závěrečnou disciplínou. V kombi jsem věděl, že jsem schopný běžet s těmi nejlepšími, jediná proměnná byla střelba. Ta se mi v semifinále nedařila, ale dnes jsem si vyrovnal osobák a to mě nakonec vystřelilo až na první místo," uvedl Vlach v nahrávce pro média.

Grycz po vydařené jízdě na koni a po plavání vybíhal na trať jako druhý, pokažená střelba ho ale odsunula těsně za elitní desítku. Do ženského finále se dostaly Veronika Novotná a Karolína Křenková, které si 11. a 14. místem vylepšily kariérní maxima v SP.

Vlach v Budapešti navázal na olympijského vítěze Davida Svobodu, který maďarský závod vyhrál před 11 lety a v seriálu se radoval jako dosud poslední z českých moderních pětibojařů. Před vítězem dvou závodů Svobodou se v SP radovali pětkrát Libor Capalini, dvakrát Ondřej Polívka a jednou Michal Sedlecký s Lucií Grolichovou.

SP v moderním pětiboji v Budapešti:
Muži:
1. Vlach (ČR) 1510
2. Parisi (It.) 1498
3. Zillekens (Něm.) 1495,
...12. Grycz (ČR) 1471.
Ženy:
1. Gulyásová (Maď.) 1420
2. Micheliová (It.) 1406
3. Maksúdová (Eg.) 1405,
...11. Novotná 1363,
14. Křenková (obě ČR) 1338.

Reklama

Související témata: