Hlavní obsah

Moderní pětibojaři Houška a Tůma jsou juniorskými mistry světa ve štafetě

Aktualizováno

Moderní pětibojaři Filip Houška a Matouš Tůma se stali juniorskými mistry světa ve štafetě. České duo, jež patřilo k medailovým favoritům, vyhrálo v polském městě Zielona Góra před dvojicemi z Litvy a Guatemaly.

Foto: Profimedia.cz

Filip Houška a Matouš Tůma se stali juniorskými mistry světa ve štafetě

Článek

Jednadvacetiletí Houška s Tůmou už letos získali bronzové medaile na červnovém juniorském ME v soutěží týmů a v červenci překvapili třetím místem ve štafetě na seniorském MS v Alexandrii.

Čeští pětibojaři se dostali v dnešní soutěži do čela hned v šermu a vedení už nepustili. Vyšel jim i záludný parkur, v němž obsadili druhé místo. Ziskem 1409 bodů zvítězili Houška s Tůmou před litevskou dvojicí Titas Puronas, Paulius Vagnorius o 16 bodů.

"Celou dobu to šlo tak hladce, až jsem si říkal, kdy asi narazíme. Že to asi nebude všechno jen růžové," uvedl finišmen Houška. "Já bych neříkal, že to bylo jasné. Ale věřil jsem, že by to takhle mohlo dopadnout," dodal Tůma.

Shodli se, že rozhodující byl vydařený šerm, v němž získali 257 bodů. "I když já byl i po něm trochu nervózní. Trošku z koní, ale hlavně ze střelby," přiznal Tůma. "Hlavně na první položce se ruka třásla, ale pak už to šlo," doplnil Houška. S velkým náskokem si pak už vychutnali poslední běžecký okruh.

Šampionát pokračuje v dalších dnech kvalifikacemi a semifinálovými fázemi individuálních soutěží. Finále obou kategorií je na programu v sobotu, v neděli MSJ zakončí smíšené štafety.

Mistrovství světa juniorů v moderním pětiboji v Zieloné Góře (Polsko):
Štafety - junioři:
1. Houška, Tůma (ČR) 1409
2. Puronas, Vagnorius (Lit.) 1393
3. Fernández, Ochoa (Guat.) 1383.

Reklama

Související témata: