Hlavní obsah

Multisoftbalista Malý: Chci zlato z extraligy a z evropského šampionátu

Praha

Jde se na věc. Softbalová extraliga začíná. Zlato obhajují Hroši z Havlíčkova Brodu, sesadit z trůnu je bude chtít desítka soupeřů. Chomutovští Beavers se o to budou snažit s Markem Malým, nejlepším hráčem soutěže a mužem, který ovládl loňské ankety spojené s českou nejvyšší soutěží. Vyhrál hned tři z pěti (jako první v historii), současně nadhazovačům i pálkařům. Vše vyšperkoval cenou pro top homerunáře. Není proto divu, že se o něm mluví jako o multisoftbalistovi. „Nejsem sám, kdo dovede spojit obranu i útok," brání se označení opora Beavers.

Foto: Jakub Pláteník

Softbalista Marek Malý by měl být hvězdou české nejvyšší soutěže i oporou reprezentace.

Článek

Chodit na nadhazovací prkno, na pálku, být připraven zaskočit v poli, je pro Malého rutina. Za nejdůležitější považuje, že se nenudí. „Je fajn být permanentně ve hře. V softbalu se najdou zápasy, v nichž máte v poli jedinou šanci uspět. Když ji propásnete, jste za hlupáka. To na nadhozu se dají chybky skrýt," líčí borec, který v Česku vidí jinou jedničku nadhozu. „Michal Holobrádek se úspěšně měřil se světovými pálkaři, loni dovedl Hrochy k titulu. Nejlepší je on, to je jasná věc."

Mezi pálkaři o jeho prvenství nemůže být pochyb. Malý na otázku, jak dosáhnout toho, aby míček zmizel nad plotem, odpovídal snad stokrát, ochotně ji ale zopakuje. „Musíte pálit strike," zdůrazní. Pro nezasvěcené: Když nadhozy letí v ideální blízkosti, není prý nic jednoduššího, než je zkrotit. „Pokud se mé rady budete držet, máte šanci souboj s nadhazovačem vyhrát. Metu nějak obsadíte," nepochybuje. Tato metoda vyžaduje dokonalý odhad. Jak však vyhodnotit míček, který k vám míří ze čtrnácti metrů rychlostí okolo 135 km/h, už neprozradí.

Možná byste se to dozvěděli ve Spojených státech či na Novém Zélandu, kde Malý také hrál. „Američané jsou pálkovací národ. Sjíždí se tam ti nejlepší z celého světa. Ve dvou měsících absolvujete spoustu utkání. Dostanete obrovskou školu a zkusíte si špičkový softbal v úplně jiné rychlosti," vypravuje 26letý sportovec. Na Novém Zélandu se mentálně zocelil. „Nastupoval jsem za tým ze spodku tabulky, neměli hlavního nadhazovače. Vypracoval jsem se, oni mi věřili, což mi moc pomohlo."

Zkušenosti z ciziny Malý zúročil v reprezentaci. Homeruny třeba na mistrovství světa 2019 vyřídil Kubu. „Takových situací jsem v kariéře hodně zažil a často je nezvládl. Chybami se člověk učí," vyvrací pověst o „muži bez nervů". Nějaký zázračný odpal by si rád schoval na přelom června, kdy jej čeká premiéra na seniorském evropském šampionátu. Tedy na akci, kterou Češi čtyřikrát po sobě vyhráli. „Máme mladý tým, cítíme zodpovědnost. Musíme pokračovat v trendu. Bereme jen zlato, cokoli jiného bude neúspěch," popisuje softbalista. Možná se trochu ukvapil, také stříbro znamená postup na mistrovství světa. „To bychom také neoplakali," usměje se.

Nyní na chomutovského hráče čekají klubové úkoly. Beavers v azylu v Kadani přivítají o víkendu pražské celky Spectrum a Joudrs. „Budou to náročné zápasy. Oni sice loni nehráli nahoře, ale mají kvalitu. První disponují talentovanými pálkaři, druzí nadhazovači," říká za české vicemistry. „Na zlato jsme ještě neměli. Chyběla nám větší mentální odolnost. Zkušenosti chceme zúročit letos. Tlak musím zvládnout. Nebojím se. Vlastně hraji jen proto, abych vyhrával," dodává.

Reklama

Související témata: