Hlavní obsah

Murray má soupeře pro finále Australian Open. Federer hladce přejel Tsongu

MELBOURNE

Švýcarský tenista Roger Federer je druhým finalistou mužské dvouhry na grandslamovém turnaji Australian Open. Světová jednička v semifinále zdolala Francouze Tsongu 6:2, 6:3, 6:2. Již dříve se do finále probojoval Brit Andy Murray.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Roger Federer se raduje z postupu do finále Australian Open.

Článek

Osmadvacetiletý Federer porazil Tsongu za hodinu a půl a postoupil do osmého grandslamového finále za sebou. Celkem už na grandslamu hrál o titul jednadvacetkrát a vybojoval rekordních patnáct titulů. Naopak Murray, se kterým má švýcarský tenista nepříznivou bilanci čtyř výher a šesti porážek, bude útočit na premiérový grandslamový triumf.

Švýcarský tenista si z negativní bilance s finálovým soupeřem nedělá těžkou hlavu. "Aniž bych chtěl snižovat jeho výkon, když proti mě hrál, nebyl jsem zrovna v nejlepší formě," prohlásil. "Navíc jsem už vyhrál tolik grandslamů, odtud mám tři tituly, takže vím, co to obnáší. To je výhoda," dodal.

Na Tsongovi byly znát předchozí dvě pětisetové bitvy. "Už po prvním jsem byl unavený. Dneska to s ním bylo těžké, hrál fakt dobře. Když hraje takhle, nikdy ho podle mě neporazí," prohlásil desátý nasazený Francouz, který byl předloni v Melbourne ve finále.

Federer však svůj výkon proti Tsongovi za nijak oslnivý neoznačil. "Hrál jsem solidně, ale ne výjimečně," uvedl. "Neplýtval jsem silami a dost mě překvapilo, jak zápas dopadl. Čekal jsem to těžší," uvedl.

Williamsovy udržely neporazitelnost

Americké tenistky Serena a Venus Willamsovy obhájily na Australian Open titul ve čtyřhře. Ve finále dnes porazily nejvýše nasazený pár Cara Blacková, Liezel Huberová 6:4, 6:3 a udržely si společnou neporazitelnost v grandslamových finále.

Sestry Williamsovy zdolaly své soupeřky za 86 minut a připsaly si jedenáctý grandslamový titul v kariéře. Serena může navíc přidat triumf ve dvouhře, kde se ve finále utká s bývalou světovou jedničkou Justine Heninovou z Belgie.

Australian Open
Muži
Dvouhra - semifinále: Federer (1-Švýc.) - Tsonga (10-Fr.) 6:2, 6:3, 6:2.
Ženy
Čtyřhra - finále: V. Williamsová, S. Williamsová (2-USA) - Blacková, Huberová (1-Zimb./USA) 6:4, 6:3.

Reklama