Hlavní obsah

Nechutné gesto. Ruský gymnasta podpořil symbolem válku na Ukrajině, dostane trest?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechutné gesto, které odsuzuje celý civilizovaný svět. Ruský gymnasta Ivan Kuliak vyvolal poprask a vlnu odporu na závodech Světového poháru v Dauhá poté, co měl při závodech a následně i na pódiu pro nejlepší na trikotu národní válečný symbol Z. Po jeho boku stál na stupních ukrajinský rival Ilja Kovtun. I on musel mít v hlavě kromě sportovního výkonu myšlenky na ruskou agresi, které čelí v posledních dnech jeho země a při válečném konfliktu umírají vojáci i civilisté. Tisíce žen a dětí se navíc snaží prchnout ze země stíhané válkou.

Foto: @gymnovosti

Ruský gymnasta Ivan Kuliak způsobil pozdvižení kvůli podpoře ruské invaze na Ukrajinu. Na vyhlášení vítězů měl na trikotu písmeno Z, což je symbol podporující ruského prezidenta Putina a jím vedenou válečnou agresi, při které umírají lidé.

Článek

Ruský gymnasta, který vybojoval v Dauhá na bradlech bronzovou medaili, sáhl k nečekané provokaci vůči vítěznému Ukrajinci. Při přebírání bronzu měl totiž Rus na trikotu v místě, kde obyčejně bývá ruská vlajka či znak, velké písmeno Z, které je symbolem ruské invaze na Ukrajinu a nachází se na vozech či tancích agresora. Nejspíš dobře věděl, že tohle gesto Kovtuna bude bolet, protože ve válečném konfliktu umírají krajané vítěze.

Jasný postoj zaujala k invazi Mezinárodní gymnastická federace, která zrušila všechny své akce v Rusku a Bělorusku. Zmíněné velké Z je vnímáno jako symbol politiků podporujících ruského diktátora Putina v jeho agresi směrem k Ukrajině. Je vidět rovněž na obrazovce stanice Russia Today, což je Kremlem financovaný televizní kanál.

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, že „Z" znamená vítězství. Sportovní svět si však o zmíněné provokaci myslí své a experti volají po potrestání zmíněného ruského reprezentanta podporujícího válečný konflikt.

Reklama

Související témata: