Hlavní obsah

Něpomňaščij zdolal Ting Li-žena a v zápase o šachový titul se ujal vedení

Ruský šachista Jan Něpomňaščij se už po druhé partii zápasu o mistra světa ujal vedení nad Číňanem Ting Li-ženem. Světová dvojka dnes donutila soupeře ke kapitulaci v 29. tahu. Stav 1,5:0,5 vydrží až do středy, v úterý je v Astaně na programu volný den.

Foto: Pavel Mikheyev, Reuters

Ruský šachista Jan Něpomňaščij.

Článek

Po nedělní úvodní remíze měl dnes výhodu bílých figur Ting Li-žen, jenž překvapil soupeře nestandardním pokračováním už ve čtvrtém tahu. Něpomňaščij si ale s novinkou poradil, brzy převzal iniciativu a partii poměrně brzy ukončil. Ještě tak vylepšil pozitivní bilanci ze vzájemných duelů v klasickém šachu (čtyři výhry, dvě porážky, devět remíz).

Dvaatřicetiletý Něpomňaščij, který hraje kvůli ruské agresi na Ukrajině pod neutrální vlajkou Mezinárodní šachové federace FIDE, si připsal ve 13. partii v zápasech o mistra světa premiérovou výhru. Před dvěma lety uhrál s dlouholetým šampionem a světovou jedničkou Magnusem Carlsenem pouze sedm remíz a prohrál 3,5:7,5. Fenomenální Nor se ale rozhodl titul znovu neobhajovat.

Zápas v Astaně je stejně jako v roce 2021 vypsaný na 14 partií klasickým tempem, rozhodnout se ale může i dřív. V případě nerozhodného výsledku rozhodne tie-break ve zrychleném šachu. Mistr světa bude korunovaný nejpozději 30. dubna.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.