Hlavní obsah

Nor Carlsen je po třech letech znovu mistrem světa v rapid šachu

Norský velmistr Magnus Carlsen se vrátil na trůn pro nejlepšího světového hráče rapid šachu. Na šampionátu v Kazachstánu získal z 13 partií deset bodů, o půl bodu za ním zůstali Němec Vincent Keymer a Američan Fabiano Caruana.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Mistr světa v klasickém šachu a první hráč světového žebříčku Carlsen ovládl šampionát v rapid šachu už v letech 2014, 2015 a 2019. Loni skončil třetí, ve Varšavě tehdy nečekaně triumfoval sedmnáctiletý uzbecký talent Nodirbek Abdusattorov. Ten letos obsadil desáté místo.

Mezi ženami získala titul v rapid šachu, v němž mají soupeři na své tahy 15 minut, Číňanka Tchan Čung-i. Český zástupce Thai Dai Van Nguyen obsadil v mužském turnaji 71. místo, Anna Lhotská byla mezi ženami o pět pozic výše.

V bleskovém šachu, kde se partie hrají jen na tři minuty, se bude v Almaty o nových šampionech rozhodovat ve čtvrtek a v pátek. Tituly obhajují Francouz Maxime Vachier-Lagrave a Bibisara Assaubajevová z Kazachstánu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.