Hlavní obsah

OBRAZEM: Saudek fotil dukláky i mezi gripeny a obrněnci

PRAHA

Světově proslulý fotograf Jan Saudek po třech skvělých kalendářích sportovců Dukly už čtvrtý dělat nechtěl. „Je těžké hledat nové nápady,“ přiznal před rokem. V době, kdy už se pomalu rozjížděla příprava kalendáře na rok 2012, souhlasil. Nový kalendář se rodil mimo Saudkův vyhlášený ateliér... V prostředí pro mistra dosti neobvyklém. Ve vojenských prostorech s vojenskou technikou, jako jsou obrněné transportéry, obojživelní technika nebo stíhací letouny Gripen JAS.

Foto: Jan Saudek

Společná fotografie aktérů fotografií na stadiónu Dukly na Julisce

Článek
Fotogalerie

Cíl kalendáře je jasný. Ukázat spojení nejlepších sportovců Dukly s jejich „základnou,“ tedy armádou. Dvanáct originálních fotografií tak vzniklo na šesti různých místech a jejich aktéry jsou hlavně sportovci Dukly, kteří jsou vojáky z povolání. Výjimkou byli kanoista Daniel Havel a cyklisté. Havel a biker Jaroslav Kulhavý chtějí vstoupit do armády po olympiádě v Londýně 2012.

Fotografie vznikaly na Pražském hradě, u ženijní brigády Bechyně, na leteckých základnách v Čáslavi a Kbelích, ale také u mechanizovaného praporu v Žatci nebo v sídle skupiny speciálních sil v Prostějově, kde se připravují také parašutisté.

Kalendář bude pokřtěn dnes večer v rámci vyhlášení nejlepších armádních sportovců za rok 2011 v pražském Domě armády. My už nyní nabízíme fotografie na některé měsíce...

Reklama

Související témata: