Hlavní obsah

Odporná provokace ruského gymnasty bude mít dohru! Přijde tvrdý trest?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odporná provokace ruského gymnasty Ivana Kuliaka, který si svůj trikot na Světovém poháru v Dauhá vyzdobil písmenem Z, které je neoficiálním symbolem ruské agrese na Ukrajině, nejspíš nezůstane bez trestu. Incident ruského reprezentanta, který v trikotu nejen závodil, ale dokonce i přišel na stupně vítězů, kde stál po boku ukrajinského vítěze Ilji Kovtuna, bude mít dohru, Na popud Mezinárodní gymnastická federace bude situaci řešit etická komise. Už nyní ale platí, že se ruští a běloruští sportovci, funkcionáři a rozhodčí nemohou účastnit soutěží v gesci zmíněné federace.

Foto: @gymnovosti

Ruský gymnasta Ivan Kuliak způsobil pozdvižení kvůli podpoře ruské invaze na Ukrajinu. Na vyhlášení vítězů měl na trikotu písmeno Z, což je symbol podporující ruského prezidenta Putina a jím vedenou válečnou agresi, při které umírají lidé.

Článek

Ruský gymnasta bral v Dauhá na bradlech bronzovou medaili. Více než výkonem však zaujal nečekanou provokací vůči vítěznému Ukrajinci, která dalece přesahovala sportovní rámec. Při přebírání bronzu měl totiž Rus na trikotu v místě, kde obyčejně bývá ruská vlajka či znak, velké písmeno Z. To je symbolem probíhající ruské invaze na Ukrajinu a nachází se na vozech či tancích agresora. Cíl byl jasný, zasáhnout vítězného Ukrajince, v jehož zemi ve válečném konfliktu umírají vojáci i civilisté.

Mezinárodní gymnastická federace nejprve zrušila všechny své akce v Rusku a Bělorusku, následně vyloučila sportovce, funkcionáře i rozhodčí z akcí, které pořádá. Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, že „Z" znamená vítězství, sportovní svět však vnímá symbol zcela jinak a odsuzuje agresi vůči Ukrajině. Jak se k incidentu nyní postaví etická komise?

Reklama

Související témata: