Hlavní obsah

Bývalý kanonýr Daeí přišel kvůli podpoře íránských žen o cestovní pas

Bývalé fotbalové hvězdě Alímu Daeímu zabavily íránské úřady cestovní pas. Někdejší útočník Bayernu Mnichov v minulých dnech podpořil boj za práva žen v této islámské zemi. Na sociálních sítích Daeí vyzval k řešení problémů íránského lidu místo represí, násilí a zatýkání.

Foto: Hawre Khalid, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

V Íránu se mohutně protestuje od poloviny září, kdy v policejní vazbě zemřela Mahsá Amíníová. Dvaadvacetiletou ženu kurdského původu v Teheránu zatkla mravnostní policie kvůli porušení pravidel oblékání.

Třiapadesátiletý Daeí, který je se 109 góly druhým nejlepším reprezentačním střelcem historie po Portugalci Cristianu Ronaldovi, není jediným fotbalistou, jenž podpořil íránské ženy.

Kvůli kritice úřadů byl před několika dny zatčen jiný bývalý reprezentant Hosejn Mahíní. Na dálku se k protestům připojil také útočník Sardár Azmún z bundesligového Leverkusenu. "Hanba vám všem za to, jak bezstarostně vraždíte. Dlouhý život íránským ženám," napsal na sociální sítě. Později byl příspěvek smazán.

Kvůli podezřelé smrti Amíníové a současné situaci v Íránu se objevily výzvy, aby jeho fotbalisté nesměli startovat na podzimním mistrovství světa v Kataru.

Reklama

Související témata:
Cestovní pas
Zabavení