Hlavní obsah

Olympijský vítěz Lipták vyhrál trap na Světovém poháru v Káhiře

Olympijský vítěz v trapu Jiří Lipták vyhrál závod Světového poháru v Káhiře. Jednačtyřicetiletý střelec triumfoval v seriálu počtvrté v kariéře.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní střelec Jiří Lipták v akci.

Článek

Loňský mistr Evropy Lipták postoupil v egyptské metropoli z kvalifikace až v pětičlenném rozstřelu o čtyři místa, pak už ale byl suverénní. Vyhrál své semifinále a dominantní výkon předvedl i ve finále, v němž ze 33 ran minul jen jednou. Jednoznačně tak předčil stříbrného Itala Massima Fabbriziho, jenž trefil 28 asfaltových holubů.

Druhý český reprezentant v soutěži David Kostelecký, který byl v lednu druhý na SP v Rabatu, skončil čtrnáctý. K rozstřelu o postup z kvalifikace mu chyběly dvě rány.

Šampion z Tokia Lipták dnešním vítězstvím dosáhl na největší úspěch v předolympijské sezoně, jeho nejlepším výsledkem dosud bylo osmé místo z březnového SP v Dauhá. Na střelnici v Káhiře navázal na bronz, který tam vybojoval v prosinci na finále seriálu. Závod Světového poháru vyhrál naposledy loni v květnu v Baku.

"Vítězství si vážím, Světový pohár se nevyhrává každý den nebo každý rok. V Kataru jsem vypadl v semifinále a skončil na osmém místě. Odstřílel jsem to tam jako nějaký junior a toho jsem se chtěl vyvarovat. Nakonec všechno klaplo tak, že se mi podařilo vybojovat zlatou medaili," řekl Lipták v rozhovoru pro Radiožurnál Sport.

V Káhiře navázal na bronz, který tam vybojoval v prosinci na finále Světového poháru. "Takže jsem věděl, do čeho jdeme. Ta střelnice není úplně jednoduchá, i když je to krásný komplex. Po technické stránce je to velice náročné a výsledky tomu odpovídaly. Málokdy se stane, že na 119 se člověk dostane do semifinále do boje o medaile," uvedl Lipták.

SP ve sportovní střelbě z brokových zbraní v Káhiře - trap:
Muži:
1. Lipták (ČR) 32
2. Fabbrizi (It.) 28
3. Willett (Austr.)
...v kvalifikaci 14. KOSTELECKÝ (ČR).
Ženy:
1. Coelhová de Barrosová (Portug.) 30
2. Lin I čchun (Tchaj-wan) 27
3. Wang Siao-ťing (Čína)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články