Hlavní obsah

Olympijský vítěz ve střelbě na trap Lipták vyhrál v Baku závod Světového poháru

Úřadující olympijský vítěz ve střelbě na trap Jiří Lipták vyhrál v Baku potřetí v kariéře závod Světového poháru. Ve finále čtyřicetiletý brněnský rodák neminul ani jeden z 35 terčů.

Foto: Archiv: Jiří Lipták

Jiří Lipták na archivním snímku

Článek

Lipták postoupil do osmičlenného semifinále ze šestého místa. Po základní části se šampion z Tokia dělil o třetí příčku a uspěl v rozstřelu osmi soupeřů o šest postupových míst. Ve svém čtyřčlenném semifinále byl Lipták druhý, poté co minul jednu z 25 střel, a ve finále už byl bezchybný. Druhý skončil Kuvajťan Talál Rašídí, třetí Ital Daniele Resca.

Ve Světovém poháru Lipták startoval letos podruhé, v dubnu v Lonatu byl po neúspěšném rozstřelu o finále desátý. Dnešním triumfem navázal na výhry z Pekingu 2014 a San Marina 2016.

Olympijský vítěz z roku 2008 a loňský stříbrný medailista David Kostelecký se o lepší výsledek připravil v druhém dnu kvalifikace. Po tom prvním byl samostatně v čele pořadí, poté co mu z 75 asfaltových holubů ulétl jediný. Ale ve zbylých dvou položkách po 25 terčích udělal vždy tři chyby a propadl se do třetí desítky na 27. místo se ztrátou dvou zásahů na rozstřel. V konkurenci 110 střelců jej z pětice českých reprezentantů předčil o ránu ještě Pavel Vaněk (16.). Vladimír Štěpán na 23. místě zaznamenal stejný výsledek jako olympijský šampion z Pekingu a Fabio Beccari si připsal o chybu víc (36.).

V soutěži žen obsadila Zina Hrdličková 26. pozici. V následujících dvou dnech ještě budou v Baku střelci na trap závodit v družstvech a smíšených dvojicích.

Výsledky SP ve sportovní střelbě v Baku
Trap:
Muži:
1. Lipták (ČR) 35, 2. Rašídí (Kuv.) 33, 3. Resca (It.), ...v kvalifikaci 16. Vaněk, 23. Štěpán, 27. Kostelecký, 36. Beccari (všichni ČR).
Ženy:
1. Antikainenová (Fin.) 31, 2. Gálvezová (Šp.) 29, 3. Scanlanová (Austr.), ...v kvalifikaci 26. Hrdličková (ČR).

Reklama