Hlavní obsah

Američan Hopkins je v 46 letech nejstarším boxerským šampiónem

Americký boxer Bernard Hopkins se stal v 46 letech nejstarším profesionálním mistrem světa v historii. V sobotním souboji polotěžké váhy v Montrealu porazil jednoznačně na body Kanaďana Jeana Pascala a získal tituly organizací WBC a IBO.

Foto: Christinne Muschi , Reuters

Americký boxer Bernard Hopkins.

Článek

Hopkins překonal věkový rekord legendárního krajana George Foremana, jenž se v roce 1994 stal světovým šampiónem v těžké váze v 45 letech, když knokautoval dalšího Američana Michaela Moorera.

"Je to úžasný pocit. Věděl jsem, že to bude dřina, ale mám to. Tituly se od vás čekají ve dvaceti, ne v šestačtyřiceti," radoval se Hopkins, který se střetl s Pascalem už loni v prosinci, kdy zápas skončil remízou. Tentokrát mu přisoudili vítězství všichni tři bodoví rozhodčí. "Chci boxovat tak dlouho, jak to jen půjde," řekl Američan, jenž má bilanci 52 výher, pět porážek a dvě remízy.

Foreman dopředu počítal s tím, že o primát přijde. "Má na to, aby vyhrál," řekl před zápasem, který sledovalo 17 500 diváků. "Navíc to dokázal v Pascalově rodném městě, to je něco."

Osmadvacetiletý Pascal uznal, že si soupeř vítězství zasloužil. "Boxoval skvěle. Je to úžasný šampion. Já jsem mladý, ještě zelenáč. Tyhle zápasy mi pomohou se zlepšit," věří.

Hopkins, jenž byl v mládí odsouzen k 18 letům vězení za několik těžkých trestných činů a odseděl si pět let, se zapsal do historie boxu už dříve. Jako první boxer dokázal sjednotit tituly čtyř velkých organizací IBF, WBC, WBA a WBO, což se mu povedlo ještě ve střední váze. Mistrem světa v polotěžké váze se stal poprvé v roce 2006.

Reklama

Související témata: