Hlavní obsah

Americkou gymnastiku se pokusí zachránit basketbalová manažerka

Praha

Americkou federaci sportovní gymnastiky se pokusí vyvést z krize po skandálu se sexuálním zneužíváním závodnic týmovým lékařem Larrym Nassarem basketbalová manažerka z NBA Li Li Leungová. Bývalá gymnastka, jež ve vedení zámořské ligy zodpovídala za mezinárodní vztahy, se ujme předsednické funkce na začátku března. Zástupci federace to oznámili na sociálních sítích.

Foto: Handout, Reuters

Li Li Leungová, bývalá gymnastka, jež ve vedení zámořské ligy zodpovídala za mezinárodní vztahy, se ujme předsednické funkce na začátku března

Článek

Pětačtyřicetiletá Leungová, která během gymnastické kariéry reprezentovala USA na juniorských Panamerických hrách, působila v managementu amerického basketbalového svazu a poté v NBA. Nyní chce pomoci zachránit gymnastickou federaci, které kvůli aféře hrozí, že jí olympijský výbor USA odebere oficiální status zástupce sportu.

Proti bývalému reprezentačnímu lékaři vystoupilo už více než 350 gymnastek. Nassar byl vloni odsouzen k několika mnohaletým trestům vězení za sexuální obtěžování mladistvých závodnic včetně několika olympioniček a držení dětské pornografie.

V souvislosti s kauzou odstoupilo celé vedení federace. Její někdejší šéf Steve Penny byl v říjnu zatčen kvůli podezření z manipulace s důkazy. Jeho nástupkyně Kerry Perryová v září na funkci rezignovala, od svazu se odvrátila i řada sponzorů.

Reklama

Související témata: