Hlavní obsah

Americký fotbal má nového krále. Hráčem roku v Česku je opora pražských Panterů

Praha

Svět amerického fotbalu v Česku zná Hráče roku 2019. Z premiérového zisku individuální trofeje se raduje Karel Augusta z Prague Black Panthers. Nadvláda hráčů tohoto klubu z hlavního města tak pokračuje, před rokem slavil stejné ocenění jeho spoluhráč Jan Dundáček. Ten byl Hráčem roku dokonce sedmkrát. Linebacker Augusta porazil na Galavečeru amerického fotbalu a cheerleadingu Miroslava Kysilku, který se jako první Čech zúčastnil na podzim NFL International Combinu.

Foto: Sport.cz

Hráčem roku amerického fotbalu se stal Karel Augusta z Prague Black Panthers. Do síně slávy pak byli uvedeni David Dobiáš a Jaroslav Bojarský. Na snímku jsou i další ocenění.

Článek

Dlouhá léta platilo, že králem tuzemského amerického fotbalu je Jan Dundáček. Jenže před rokem se rozhodl dát na hlavní místo ve svém životě práci a rodinu, možnost usednout na trůn pro Hráče roku tak dostali konkurenti. Obránce Karel Augusta sbíral ve stínu Dundáčka druhá a třetí místa. Tentokrát už mu ale jeho výborné výkony v barvách Prague Black Panthers v rakouské lize vynesly prvenství. „Za někým jako je Jan Dundáček bylo složité tuhle trofej získat. Už jsem s tím ani nepočítal. Jsem za to moc rád," těšil se z trofeje obránce pražského týmu.

Black Panthers v loňské sezoně nehráli českou Paddock ligu. „Nebyli jsme tolik na očích českých fanoušků, o to víc si trofeje cením," tvrdil Augusta, který porazil Miroslava Kysilku, který v minulém roce měl možnost ukázat se zástupcům slavné NFL. První pětku ankety obsadilo na dalších pozicích trio pardubických hráčů Radim Kalous, Jakub Smutný a Jan Horáček.

Cenu za Hráče roku si Augusta převzal na Galavečeru amerického fotbalu a cheerleadingu. Tuto akci pořádaly asociace obou sportů společně již popáté. Za dlouhodobý přínos rozvoje amerického fotbalu byli do Síně slávy ČAAF uvedeni David Dobiáš a Jaroslav Bojarský.

Nejužitečnějšími hráči Paddock ligy pak byli Američané. Quarterback mistrovských Prague Lions, Michael Hayes, byl vyhlášen nejužitečnějším útočníkem Paddock ligy. Hayesovi se podařilo dotáhnout nejstarší český klub k titulu, na který čekal od roku 2006. V obraně se z individuální trofeje radoval brněnský Tyrone Clark.

Mezi ženami byly překvapivě dvě vítězky. Dung Ta Thuy z Prague Harpies a Ivana Hájková z brněnských Amazons získaly shodný počet hlasů. „Přijde mi, že tato cena patří spíše celému týmu," ocenila spoluhráčky Ta Thuy. Martin Mandík si svou všestranností zajistil cenu pro Juniora roku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.