Hlavní obsah

Babiš jednal s trenérem Sáblíkové o rychlobruslařské hale v Brně

Brno

V Brně by mohla vzniknout rychlobruslařská hala, o jejíž postavení dlouhodobě usiluje trenér trojnásobné olympijské vítězky Martiny Sáblíkové Petr Novák. Ten dnes o této možnosti jednal s ministrem financí Andrejem Babišem a brněnským primátorem Petrem Vokřálem (oba ANO). Vokřál ČTK řekl, že se trojice dohodla na vzniku menší studie, která by nastínila parametry haly a potřebnou sumu peněz. V minulosti se ale mluvilo i o řadě dalších míst pro tuto stavbu. A také o tom, že ji bude možné využívat už záhy. Je tu další etapa prázdného řečnění?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková a její trenér Petr Novák na archivním snímku.

Článek

Multifunkční hala by mohla vyrůst v areálu brněnské Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity. Má být dvoupatrová a využitelná i pro jiné sporty. Jedno podlaží by tvořil rychlobruslařský ovál, druhé atletický stadión. "Na přelomu srpna a září se ke studii vrátíme a budeme nadále jednat," řekl ČTK Vokřál.

Rychlobruslařská hala by podle odhadů mohla přijít zhruba na 300 až 350 miliónů korun. Pokud by zahrnovala i atletickou část, byla by podle primátora výrazně dražší. "Je jasné, že bez zapojení peněz státu a kraje bychom to nebyli schopni ufinancovat," citovala Vokřála MF Dnes. Brno zároveň v současnosti řeší možnost výstavby fotbalového stadiónu Za Lužánkami.

Babiš se chystá o penězích na sport jednat s ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD). "Chci se s ní domluvit, jakým způsobem by měla fungovat roky diskutovaná síť olympijských sportovních center. Podle mě by měla vzniknout za kombinace zdrojů krajů, měst a státu. Paní ministryně by měla jasně říci, jak budou centra financována a jaké sporty bude ministerstvo podporovat," řekl MfD Babiš, podle nějž by se mezi uvažovaná olympijská centra mohlo zařadit i Brno.

Ovál pro rychlobruslení měl v minulosti vzniknout ve Velkém Oseku, Nymburku či Novém Městě na Moravě. Loni na jeho stavbu vyhlásili Novák a Sáblíková veřejnou sbírku.

Podle Vokřála by se mělo konečně přejít od slov k činům. "Bylo by dobré přestat mluvit a celou myšlenku zrealizovat. Vždyť Martina Sáblíková je nejúspěšnější zimní sportovkyní posledního období. Navíc rychlobruslaři dokazují, že umí vychovat i další talenty. Budou k tomu ale potřebovat adekvátní technické zabezpečení," řekl ČTK primátor.

V nejbližší době ale Sáblíková a spol. s halou počítat nemůžou. Pokud vše dobře půjde, mohla by podle primátora stavba začít v roce 2018. "Doba realizace by byla okolo dvou let," dodal Vokřál.

Reklama

Související témata: