Hlavní obsah

Baseballový klub z Clevelandu se bude místo Indians jmenovat Guardians

Baseballový klub MLB z Clevelandu mění po více než sto letech název. Místo jména Indians, které kritizovali zástupci původních obyvatel Ameriky, se bude tým jmenovat Guardians (strážci, ochránci).

Foto: Ken Blaze, Reuters

Baseballový klub MLB z Clevelandu mění po více než sto letech název. Místo jména Indians, které kritizovali zástupci původních obyvatel Ameriky, se bude tým jmenovat Guardians

Článek

Představitelé klubu rozhodli o odebrání názvu Indians, který nosil od roku 1915, loni v prosinci. Nové jméno oznámili ve videu na twitteru, jež doprovodil svým komentářem oscarový herec Tom Hanks.

Už v roce 2019 se Cleveland vzdal loga se šklebícím se indiánem používaným od roku 1947 poté, co klub uznal námitky, že je nevhodné. Tlaky na přejmenování sportovních klubů s pohrdavými či stereotypními názvy vzrostly loni v létě během protirasistických protestů po smrti černocha George Floyda při policejním zákroku.

Foto: Tony Dejak, ČTK/AP

Baseballový klub MLB z Clevelandu mění po více než sto letech název. Místo jména Indians, které kritizovali zástupci původních obyvatel Ameriky, se bude tým jmenovat Guardians.

Před rokem se po nátlaku sponzorů vzdal po téměř 90 letech jména Redskins (Rudokožci) tým amerického fotbalu z Washingtonu. Svůj název loni změnil i účastník kanadské ligy amerického fotbalu Edmonton Eskimos.

Reklama