Hlavní obsah

Austrálie - Kanada 95:65Basketbalistky Austrálie porazily Kanadu 95:65 a slaví světový bronz

Basketbalistky Austrálie porazily v utkání o 3. místo Kanadu 95:65 a získaly potřetí za sebou medaili z mistrovství světa. Tým trenérky Sandy Brondellové táhla v domácím prostředí v Sydney jednačtyřicetiletá pivotka Lauren Jacksonová, která zaznamenala 30 bodů. V dresu Kanaďanek byla nejlepší střelkyní devatenáctibodová Kia Nurseová.

Foto: Yukihito Taguchi, Reuters

Australanky získaly po výhře nad Kanadou na MS bronzové medaile

Článek

Australanky sice po semifinálové porážce s Čínou (59:61) nenavázaly na čtyři roky roky staré stříbro, získaly přesto z MS čtvrtou bronzovou medaili a šestou celkově. V posledních sedmi šampionátech vyšly naprázdno jen v roce 2010, kdy skončily páté. Tehdy je ve čtvrtfinále porazily české reprezentantky vedené Hanou Horákovou.

Jacksonová, která se na palubovky vrátila šest let po konci kariéry, odehrála 43. utkání na MS a vyrovnala historický rekord Brazilky Janeth Dos Santos Arcainové. Čtyřnásobná olympijská medailistka přidala k 30 bodům sedm doskoků a během závěrečného střídání si užívala potlesk téměř deseti tisíc fanoušků v hledišti.

"Je to velmi zvláštní okamžik. Fanoušci byli neuvěřitelní a jsou to mé nejlepší chvíle na turnaji," řekla Jacksonová s tím, že to byl zřejmě její poslední zápas v kariéře.

Foto: Yukihito Taguchi, Reuters

Basketbalistky Austrálie porazily na MS Kanadu a slaví bronz

Kanaďanky nevyužily šanci získat první medaili z MS po 36 letech. Na kontě mají stále dva bronzy z let 1979 a 1986.

Finále začne ve 8:00. Utkají se v něm obhájkyně titulu z předchozích tří let Američanky s Čínou která na zlato zaútočí po 28 letech.

Reklama