Hlavní obsah

Biatlonový kolotoč startuje, šéftrenér Rybář věří v úspěch

Praha

Biatlonový kolotoč je tady! Již tuto neděli 27. listopadu vypukne ve Švédsku další ročník Světového poháru a na startu nebudou chybět ani české hvězdy v čele s Gabrielou Koukalovou, Ondřejem Moravcem nebo Veronikou Vítkovou.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Čeští biatlonoví reprezentanti spolu s trenéry na tiskové konferenci před zahájením sezóny.

Článek
Fotogalerie

Zatímco Michal Krčmář a obhájkyně velkého křišťálového glóbusu Gabriela Koukalová ještě dolaďují formu ve finském Vuokatti, zbytek reprezentace se v pondělí v Praze představil na tiskové konferenci. Do nové sezóny vkročí tým kolem šéftrenéra Ondřeje Rybáře s řadou změn. Koučem mužů se stal Michael Málek, který na pozici vystřídal Marka Lejska. Dalším nováčkem v realizačním týmu je Tomáš Žídek, který nahradil hlavního servismana Danila Müllera. Ten se totiž rozhodl odejít k běloruské reprezentaci.

„Danilo u nároďáku odvedl dobrou práci. Kdyby všechno fungovalo, jak by mělo, zůstal by u nás do olympiády v roce 2018. On ale jednal za našimi zády, a to se úplně neodpouští,“ vysvětloval svůj postoj k nedávno velice propírané kauze Ondřej Rybář. „Když jsem s ním po sezóně mluvil, řekl mi, že jeho srdce bije pro náš tým. Avšak já jsem měl už informace, že jedná s Bělorusy. Když jsem se ho na to zeptal přímo, vše popřel. Za čtrnáct dní pak napsal mail, že chce odejít pryč... Věřím, že Tomáš je dobrá volba,“ uzavřel téma o výměně servismanů Rybář.

Zrychlili střelbu

Během přípravy čeští biatlonisté pilovali hlavně rychlost střelby. „Všichni dali do přípravy sto procent a ve střelbě hodně zrychlili. V tréninku výsledky byly vidět, tak uvidíme, jak to prodají při závodech,“ řekl Rybář s tím, že věří, že opět své svěřence uvidí s medailemi na krku. Na začátku každé sezóny je to stejné, takové chvění uvnitř, že nevíte, na čem jste,“ líčil dál s úsměvem Rybář. „Zatím jsme neměli co dočinění s konkurencí, takže po prvních závodech budeme moudřejší,“ dodal Rybář.

A na jeho slova navázala osmá žena celkového pořadí SP v uplynulé sezóně Veronika Vítková. „Loni mi k pódiu vždy chyběl kousíček. A většinou to bylo právě kvůli střelbě. Teď jsem ji stabilizovala a zrychlila, tak doufám, že se na stupně vítězů zase vrátím,“ přeje si sedmadvacetiletá závodnice.

V o něco lepší výsledky než loni doufá i české trio biatlonistů. „Jako každý rok i letos jsme během přípravy tvrdě makali,“ vyprávěl se smíchem Michal Šlesingr. „Pro mě je nejdůležitější, abych zůstal zdravý. Byla by škoda, kdyby mě něco skolilo. To už se mi bohužel několikrát stalo a já bych rád prodal to, co mám natrénováno,“ dodal třiatřicetiletý biatlonista.

„Já také doufám, že budu více vpředu výsledkové listiny,“ zasnil se Jaroslav Soukup, bronzový medailista z olympiády v Soči. A stejné přání vyslovil i Ondřej Moravec. „Loni to bylo hektické, stavěli jsme barák, pak se nám narodila dcerka. Teď je vše klidnější a jednodušší. Je to diametrální rozdíl v pozitivním smyslu,“ prohlásil několikanásobný olympijský medailista.

Takovým malým vrcholem biatlonové sezóny pro českého fanouška bude už prosincový závod Světového poháru, který se v polovině měsíce uskuteční v Novém Městě na Moravě. A tím hlavním pak únorové mistrovství světa v rakouském Hochfilzenu.

Reklama

Související témata: