Hlavní obsah

Bobistka Humphriesová chce kvůli OH urychlit přidělení amerického občanství

New York

Pětinásobná mistryně světa a dvojnásobná olympijská vítězka Kaillie Humphriesová řeší velký problém. Úspěšná bobistka usiluje o zrychlené vyřízení žádosti o americké občanství, aby mohla v příštím roce reprezentovat Spojené státy na olympijských hrách v Pekingu. Pod pěti kruhy chce zabojovat o čtvrtou medaili, dvě zlaté z Vancouveru a Soči i bronzovou z poslední olympiády v Pchjongčchangu získala v barvách Kanady.

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Bobistka Kaillie Humphriesová se raduje po závodě monobobů v Altenbergu.

Článek
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie

"Splňuje všechny požadavky na zisk občanství, které stanoví federální zákon. Žádáme jen o malou výjimku, která by urychlila posouzení její žádosti," řekl ESPN její právní zástupce Gregg Clifton.

Humphriesová se v roce 2019 vdala za bývalého amerického bobistu Travise Armbrustera a může od té doby reprezentovat USA. Za Kanadu odmítla závodit po ZOH v Koreji, kdy upozornila na údajné obtěžování a špatné zacházení v reprezentaci. Kanadský svaz ji nakonec s těžkým srdcem uvolnil a Humphriesová se po roční pauze vrátila k závodění. Na rozdíl od Světového poháru a mistrovství světa ale potřebuje k olympijské účasti americké občanství.

Pokud pětatřicetiletá Humphriesová se žádostí uspěje, bude velkou favoritkou na olympijské zlato v tradičním dvojbobu i při premiéře v monobobu. V obou disciplínách se nedávno v Altenbergu stala světovou šampionkou, v dvojbobu počtvrté po letech 2012, 2013 a 2020 a poprvé s bývalou atletkou Lolo Jonesovou.

Reklama