Hlavní obsah

Boxerský promotér Karpf: S Tysonem jsem pokaždé jako na jehlách

Za čtyři dny už bude Mike Tyson chodit po pražských ulicích. Jeden z nejlepších boxerů světové historie tu odstartuje svou tour, při níž navštíví více než 20 zemí. Mužem, který celou akci vymyslel, je švýcarský podnikatel žijící v Praze Rey Karpf.

Foto: Milan Malíček, Právo

Promotér Rey Karpf s pásem Mika Tysona.

Článek

Je to asi otázka, kterou jste už dostal mockrát, ale přesto: Kdy jste se s Tysonem poprvé potkali?

Máte pravdu, na to se opravdu ptají všichni. Bylo to před osmi lety v Birminghamu, kde jsem byl jako jeden ze sponzorů. Byl jsem fascinovaný možností setkat se s Mikem a promluvit si v soukromí. Povídali jsme si hlavně o boxu, ale nejen o něm. Později jsme se několikrát viděli v Londýně, kde se mluvilo i o možnosti uspořádat zápas s Evanderem Holyfieldem.

Ale to je pořád vcelku dlouhá cesta k tomu, abyste zařizoval Tysonovo turné.

Nápad je starý asi dva roky. Chtěl jsem pro něj uspořádat něco v Evropě. Nakonec jsme dohodli euro-asijskou tour. Jelikož žiju tady, jsem pyšný na to, že bude startovat právě v Praze. Sice pocházím z Curychu, ale myslím, že v Praze toho Mike může vidět mnohem víc.

Poznal jste Tysona ještě v době, kdy byl aktivním boxerem. Změnil se za těch osm let? Zklidnil?

Když v roce 2005 odboxoval poslední zápas, který prohrál, tak mi říkal, že už se v něm něco změnilo. To zvíře, které měl vždy v sobě, bylo najednou pryč. Od té chvíle už je někým jiným. Začal se orientovat na jiné věci. Víc myslí na rodinu, na své děti.

Vy sám jste z něj nikdy neměl strach, když jste se setkávali?

Měl. Pořád jsem jako na jehlách. Dávám si pozor, abych ho nenaštval. Existuje jen pár lidí, kteří na něj můžou mluvit, když je vytočený. Zažil jsem ho, když byl rozzlobený, a můžu vám říct, že jsem byl opravdu v šoku. On velmi rychle reaguje na to, když ho někdo provokuje.

Mike Tysonfoto: Reuters/Jean-Paul Pelissier

Můžete se dnes s Tysonem úplně v klidu bavit o temných stránkách jeho minulosti, kterou ovládaly sex i drogy?

Někdy na takové otázky reaguje vztekle, někdy je v klidu. Spousta žen, drogy a alkohol, to byly součásti jeho života. Udělal spoustu špatných věcí. Když se někdo zeptá na něco opravdu hodně hloupého, může ale agresivně zareagovat i v Praze.

Na Tysonovi se musela hodně podepsat loňská tragická smrt jeho čtyřleté dcery Exodus.

Strašně moc. Byl u ní, když umírala. To je strašná zkušenost. Každého rodiče by to těžce poznamenalo. Nedá se to zapomenout, ale život jde dál, pořád má sedm dětí. Definitivně ale přišel o aroganci, která ho před lety poslala i do vězení.

Před deseti patnácti lety Tyson svým soupeřům vyhrožoval, že sežere jejich děti. Jak se dnes dívá na tato svá extempore? Je schopen s bývalými soky vycházet v klidu?

Holyfieldovi ukousl před lety v ringu kus ucha a vidíte, teď jsou z nich dobří přátelé. Souhlasili, že by si proti sobě ještě jednou zaboxovali v Číně, ale ztroskotalo to na financích. Ale spolupracovat určitě můžou. Mike je také velmi dobrým přítelem s Muhammadem Alim, několikrát se navštívili. Mají k sobě blízko.

Myslíte, že box pro Tysona znamená už jen slavnou minulost, ze které vlastně bude žít až do smrti?

To si nemyslím. Box mu dal disciplínu. Bezprostředně po konci kariéry nabral nějaká kila, ale teď je každý den v sedm ráno v posilovně. Je mu čtyřiačtyřicet let a zase trénuje. A opravdu tvrdě. Chodí spát každý den v půl desáté. Nepije, nekouří. Stal se z něj vegan.

Ložnice v hotelu Le Palais, kde bude Tyson s rodinou bydletfoto: Sport.cz/Milan Malíček

Když jste představovali menu, které bude v Praze pro Tysona připraveno, hodně lidí asi napadlo, zda mu dnes opravdu stačí tofu, kuskus a spousta ovoce.

Jestli se někde potají nenacpe steakem? Tak to opravdu ne. Já vždycky říkám: viděli jste někdy samce gorily? To je čtyři sta kilo svalů. A co jí? Zeleninu a ovoce. Myslím, že právě maso udělalo z Mikea agresivní bytost. Promotér Don King mu vždycky říkal, že za den musí sníst deset tisíc kalorií… Maso, maso, maso. Aby z něj bylo zvíře. King v něm zabil pozitivní stránku a vytvořil z něj Železného Mikea. Rozhodnutí přestat jíst maso a stát se veganem bylo naprosto zásadní.

Tyson se z boxera změnil v celebritu. Jeho role ve filmu Pařba v Las Vegas se stala bezmála kultovní. Užívá si postavení hollywoodské hvězdy?

(směje se a napodobuje Tysonův „taneček“ z filmu) Když ve sportu dosáhnete všeho, co je možné, tak to zkusíte v Hollywoodu. Tak je to i s Mikem.

Prý se chtěl v Praze projíždět na koni, museli jste řešit nějaký další opravdu netradiční požadavek?

Jízdu na koni jsem zakázal. To by nemuselo dopadnout dobře. Když, tak jedině ve fiakru. On sám chtěl vidět Karlův most a projet se po Vltavě. To mu samozřejmě splníme. Jinak vážně nic šokujícího. Snad jen aby měl dost ovoce. Je schopen ho sníst tři kila za den.

Máte detailně propočítáno, kolik vás bude pražská Tysonova návštěva stát?

Určitě z ní nebude žádný profit. Je to první zastávka tour a chceme ji využít i k natočení propagačních materiálů, které pak budeme používat v dalších městech. Ale že vyděláme už v Praze, s tím nepočítáme. Celkově ovšem ano!

Reklama