Hlavní obsah

Budiž romantika. Letecká esa poprvé v okouzlujícím Cannes

Cannes

Poprvé v historii se prestižní letecký seriál Red Bull Air Race představí ve Francii. Během víkendu se bude závodit na nádherném pobřeží Cannes, kde se představí i dva čeští piloti. Oba se ve druhém dílu seriálu pokusí vylepšit umístění z letošní premiéry. Vicemistr světa Martin Šonka skončil v Abú Zabí čtvrtý, jeho kolega Petr Kopfstein devátý.

Foto: Red Bull Content Pool

Petr Kopfstein na trati.

Článek
Fotogalerie

Ještě začátkem týdne nevěděl, zda premiéru v okouzlujícím Cannes vůbec stihne. Martin Šonka byl nucen vyměnit všech šest válců u motoru. Bylo třeba je vyrobit v Americe, pak poslat do Francie. Jenže pak se zasekly na celnici v Paříži a celý tým stálo spoustu úsilí, nervů a stresu, aby byl český pilot včas nachystán na úchvatnou událost, jakou je vůbec první klání Red Bull Air Race ve Francii.

„Letectví je ve Francii ohromně populární. Nejde se netěšit. Marina, kde se bude létat, je krásná. Mělo by být jasno, i když ne teplo. Aspoň se budou dobře chladit motory," těší se Šonka, jenž se v nejbližších dnech stane potřetí otcem.

Nad mořem poletí do kruhu

„Francouzi patří k národům, které milují létání. Ve své akrobatické kariéře jsem nikdy nezažil takové přivítání jako na mistrovství světa ve Francii, při kterém nás přišlo pozdravit zaplněné náměstí. Očekávám, že v Cannes bude zaplněné celé pobřeží," přizvukuje mu Petr Kopfstein, pilot Teamu Spielberg.

Cannes je známé díky mezinárodnímu filmovému festivalu. Tentokrát se však diváci nebudou obracet k plátnu, ale budou sledovat letecké drama nad Středozemním mořem, nad nímž pořadatelé připravili velmi technickou trať. „Poletíme do kruhu. Čekají nás dva vertikální manévry a všechno se bude odehrávat v rychlém sledu, takže v průběhu letu nebude žádný prostor k vydechnutí," avizuje Kopfstein.

Přímý přenos prvního závodu na francouzském území lze sledovat na www.redbullairrace.com. Kvalifikace startuje v sobotu v 16:00. Nedělní závod pak začne ve 14:00. ČT sport odvysílá záznam v neděli ve 23:00.

Reklama

Související témata: