Hlavní obsah

Carlsen je dvacátým šachovým mistrem světa

Nor Magnus Carlsen se stal dvacátým šachovým mistrem světa v historii královské hry. V zápase s Indem Višvánáthánem Ánandem mu na to v Čennaí stačilo jen deset z dvanácti plánovaných partií. Po třech výhrách svou roli světové jedničky stvrdil páteční remízou a celkově vyhrál 6,5:3,5 bodu.

Foto: Babu, Reuters

Norský šachista Magnus Carlsen (vlevo) v partii s Indem Višvánáthánem Ánandem.

Článek

Až v desáté partii došlo poprvé v utkání na sicilskou obranu, mezi šachisty nejoblíbenější zahájení. Ánanda mohlo ve hře udržet jedině vítězství a ani Carlsen nechtěl končit zápas nějakou nudnou remízou. Po téměř pěti hodinách hry, 65 tazích a Ánandově chybě však partie přesto dospěla k dělbě bodu a norský velmistr se poprvé v zápase usmál.

Vedle symbolické královské koruny si z Čennaí odveze i více než milión eur. Pro Ánanda, který trůn opouští po šesti letech, bude náplastí na prohru 750 tisíc.

Norský "Šachový Mozart" byl v zápase velkým favoritem. Světovému žebříčku vládne s malými přestávkami už od ledna 2010 a letos v únoru se jeho ELO koeficient vyšplhal na rekordních 2872 bodů, zatímco jeho soupeř už má ve svých 43 letech zřejmě vrchol za sebou a v žebříčku je až na osmém místě.

Jen Kasparov byl mladší

Carlsen na trůn usedl osm dnů před 23. narozeninami a jen Garri Kasparov byl v roce 1985 při výhře nad Anatolijem Karpovem o pět měsíců mladší. Experti předpokládají, že svou pozici hned tak někomu neuvolní.

Jeho příští soupeř vzejde z Turnaje kandidátů, který se bude hrát v březnu v ruském Chanty-Mansijsku. V něm si právo startu vedle Ánanda zajistili Armén Aronjan (2. na žebříčku FIDE), Rusové Kramnik (3.), Karjakin (11.), Svidler (13.) a Andrejkin (37.), Bulhar Topalov (9.) a Mamedjarov z Ázerbájdžánu (10.).

Vítěz vyzve Carlsena v listopadu příštího roku na zatím neurčeném místě. Mladší hráči na vzestupu jako Američan Nakamura (4.) nebo Ital Caruana (6.) si na svou šanci ještě musejí počkat.

Reklama