Hlavní obsah

Caruana vyhrál s velkým náskokem šachový turnaj ve Wijk aan Zee

Wijk aan Zee

Prestižní šachový turnaj v nizozemském Wijk aan Zee vyhrál s velkým náskokem Američan Fabiano Caruana. Zvítězil v sedmi ze 13 partií a v cíli měl o dva body víc než mistr světa a šestinásobný vítěz turnaje Nor Magnus Carlsen. Třetí skončil další Američan Wesley So.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Caruana, druhý hráč světového žebříčku, ukázal, že je na březnový Turnaj kandidátů v Jekatěrinburgu skvěle připraven. V konkurenci 14 elitních šachistů ani jednou nezaváhal a potvrdil, že to je on, kdo má největší šanci znovu vyzvat Carlsena v boji o světový titul.

Norský fenomén, který loni vyhrál všech deset turnajů, kterých se zúčastnil, vstoupil do nového roku poněkud váhavě. Turnajem sice také prošel bez porážky a prodloužil svou neporazitelnost už na 121 zápasů, což je světový rekord, ale až příliš často se spokojil s rychlou remízou. Vyhrál jen tři partie.

První polovině turnaje dominoval šestnáctiletý íránský supertalent Alírezá Fírúzdža, ale tři prohry za sebou, které mu uštědřili Carlsen, Caruana a indický exmistr světa Višvánáthán Ánand, ho srazily až na osmé místo.

Reklama