Hlavní obsah

Česká squashová jednička Mekbib: Stále nevíme, kdy budeme hrát zahraniční turnaje

Měl formu, získával tituly. Plánoval, jak poletí žebříčkem vzhůru. Místo toho však nejlepší český hráč Daniel Mekbib musel na squash zapomenout. 8. března vyhrál mistrovství republiky a od té doby nebyl kvůli koronavirové krizi 64 dní na kurtu. „Bylo to dlouhé. Takže když se po dvou měsících squashová centra otevřela, byl jsem rád, že zase můžu trénovat," říká sedmadvacetiletý hráč brněnské Viktorie.

Foto: Irena Vanišová

Elitní český squashista Daniel Mekbib v akci s legendárním Janem Koukalem.

Článek

Když potřetí opanoval domácí šampionát, v němž ve finále porazil legendárního Jana Koukala, chystal si dát pár dní pauzu kvůli bolavému loktu. „Šlo o podrážděný úpon v předloktí. Doktorka mi nařídila týden volno. Po mistrovství jsem tak odjel navštívit rodiče do Opavy. Pak ale spadla karanténa a já u nich zůstal. Nečekal jsem, že se mi přestávka takhle protáhne. Bolístky se každopádně vyléčily," usmál se.

Mekbib se chystal proniknout do první padesátky žebříčku PSA. Kvůli pandemii však o několik zajímavých turnajů přišel. „Měl jsem plány, chtěl jsem se dostat výš, ale s tím se nedá nic dělat. Zdraví je přednější a pro všechny to bylo stejné. Je to komplikace, ale žebříčky jsou zatím zmrazeny, takže nikdo body neztrácí," popsal 72. hráč světa.

Jak Mekbib nouzový stav bez squashe překonal? „Ze začátku nikdo nevěděl, jak dlouho to bude trvat. Jestli se bude ještě hrát, nebo se zruší celá sezona. Psychicky to nebylo moc příjemné. Člověk je relativně zdravý, ale nemůže nic dělat. Tak jsem si zavzpomínal na dětství a trochu se odreagoval u počítačových her," prozradil. „Nějakou dobu jsem nic moc nedělal, než mi trenér napsal plán. Chodil jsem potom trénovat třikrát týdně," nastínil squashista.

Nyní už se intenzita tréninků pomalu zvyšuje. „Měsíc zpátky jsem se vrátil do Brna a začal chodit dvakrát týdně s kondičním trenérem. A jak už se poslední dva týdny může hrát, tak se to stupňuje. Pořád je to ovšem spíš taková udržovačka, protože nevíme, kdy sezona začne. Samozřejmě nemá cenu začít, když nebude moct devadesát procent lidí cestovat. Rozhodující bude, jaká se situace bude vyvíjet v Americe, Kanadě, Egyptě a Anglii," myslí si.

České turnaje patrně začnou v září. Mekbib se v tu dobu měl připravovat na mistroství Evropy týmů, ale to se nakonec neuskuteční. „Je to samozřejmě škoda. Podle mě se to rozhodlo trochu brzo. Nemyslím si, že situace v září bude taková, aby se to nedalo odehrát. Dalo se vše naplánovat, aby se nepotkávaly všechny týmy najednou, ale byly tam vždy jen ty, co by hrály. Mohly se zápasy rozložit na víc squashových center," poznamenal Mekbib.

Vítěze pěti turnajů na okruhu PSA nadzvedly také nejasné podmínky pro návrat na kurty. „Kolem toho otevírání byl zmatek. Zaznamenal jsem jeden případ, kdy paní z hygieny napsala, že se ještě hrát nemůže a za hodinu napsala druhá, že už ano. Evidentně samy nevěděly. Ale jak se v tom pak má vyznat člověk, který se tím normálně nezabývá? Byl to celkem chaos, ale asi jako se vším, co se tady kolem vládních rozhodnutí dělo," dodal.

Reklama