Hlavní obsah

Čeští kajakáři ovládli závod SP, Dostál vyhrál před Špicarem

Kajakář Josef Dostál vyhrál po Račicích i další závod Světového poháru, v Montemoru za ním na kilometrové trati dojel na druhém místě Jakub Špicar. Ten s mistrem světa z předloňského roku prohrál o sekundu a 108 tisícin a ve Světovém poháru se poprvé probojoval na stupně vítězů. Třetí skončil domácí Portugalec Fernando Pimenta, až za nimi dojel čtyřnásobný olympijský medailista Adam van Koeverden z Kanady.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Český kajakář Josef Dostál při závodu Světového poháru v Račicích.

Článek

Zatímco Dostál kraloval závodu od prvních metrů, Špicar útočil ze zadních pozic. "Tohle bylo tvrdší vítězství než v Račicích. Přepálil jsem začátek. Foukal tu docela silný protivítr a já jel první pětistovku hodně rychle," uvedl v tiskové zprávě Dostál. "Závěr závodu hodně bolel," dodal.

V cíli si pak zařval radostí, předvedl pistolnické gesto a při vyhlášení si vychutnal hymnu, která se v Račicích nehrála. "Krásně jsem si ji zazpíval. Myslím, že i pro Kubu Špicara to byl docela zážitek, když jsme tam stáli dva Češi a v Portugalsku nám hrála česká hymna," řekl Dostál.

Na jaře mívá loňský vicemistr světa obvykle pomalejší rozjezd, letos si však na začátek připsal čtvrté místo v Duisburgu a pak dvě vítězství. "Teď pojedeme trénovat objem do Livigna na vysokohorskou přípravu. Doufám, že pak mě to vystřelí ještě výš," dodal. "Dvě vítězství Pepy Dostála v řadě jsou vynikající, i když na olympijských hrách bude konkurence tvrdší," uvedl reprezentační trenér Pavel Hottmar.

Pro Špicara je druhé místo překvapením

Zatímco Dostál už stupně vítězů v SP dobře zná, pro Špicara to byla premiéra. "Je to výborné, skvělé. Pro mě je druhé místo překvapení. Před startem jsem si říkal, že jsou tam tři rychlí kluci a že budu bojovat o třetí čtvrté místo. Za pětistovkou jsem viděl, že jsou tam tři spolu. Věděl jsem, že je začnu stahovat, jel jsem svou jízdu a nechal jsem si něco na finiš. Naštěstí mi síly zůstaly," uvedl.

Oba čeští kajakáři se narodili v roce 1993 a Špicar dlouho zůstával v Dostálově stínu. "Protože za stát může na mistrovství světa či Evropy startovat pouze jedna loď, přicházel Jakub o medaile už v juniorech," řekl Hottmar.

Finále na 1000 metrů jeli v Montemoru také deblkajakáři Daniel Havel a Jan Štěrba. Skončili na pátém místě, vítězní Portugalci byli rychlejší o dvě a půl vteřiny.

Špicara, medailistu z mistrovství světa i Evropy do 23 let, zkoušel trenér Hottmar v minulých závodech zapracovat do elitního čtyřkajaku. Ten nyní v závěrečném závodě SP v Portugalsku startuje v tradičním složení Havel, Dostál, Lukáš Trefil, Štěrba a po prvenství v rozjížďce hladce prošel do nedělního finále.

Ze semifinále postoupili i kajakáři Filip Šváb na dvoustovce a Špicar na pětistovce.

SP v rychlostní kanoistice v Montemor-o-Velho (Portugalsko):
Muži:
200 m:
K2:
1. Lemke, König (Něm.) 32,012.
C2:
1. Byzu, Chaban (Ukr.) 39,832.
1000 m:
K1:
1. Dostál 3:31,564
2. Špicar (oba ČR) 3:32,672
3. Pimenta (Portug.) 3:32,804
K2:
1. Silva, Ribeiro (Portug.) 3:20,796
...5. Havel, Štěrba (ČR) 3:23,356
C1:
1. Kaczor (Pol.) 3:58,784
Ženy:
200 m:
K1:
1. Carringtonová (N. Zél.) 40,556.
K2:
1. Walczykiewiczová, Mikolajczyková (Pol.) 40,424
C1:
1. Borowská (Pol.) 51,652
500 m:
K2:
1. Najová, Mikolajczyková (Pol.) 1:44,972
1000 m:
K1:
1. Kierklová (Pol.) 4:05,420

Reklama

Související témata: