Hlavní obsah

Došla mi slova, hlásí emotivně Sáblíková. Dvěma rekordy a titulem to ale nekončí

Opojný pocit z velkého triumfu si v Calgary mohla vychutnávat plnými doušky. Ale ještě zdaleka není v téhle sezoně po všem. Parádní tažení Martiny Sáblíkové nemusí končit. Po zisku titulu ve víceboji a překonání rekordu na tří i pětikilometrové trati na ni čeká finále Světového poháru v Salt Lake City. Na oválu, který je objektivně ještě rychlejší než ten v Calgary. Rekordní tažení může pokračovat, i když už jen na trojce, která je v souvislosti s českou rychlobruslařkou brána až jako ´ta druhá´ za pětkou, která se pojede zase až v příští sezoně.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Radost Martiny Sáblíkové po světovém rekordu na 5000 m.

Článek
Fotogalerie

Rozradostněná zhruba o půlnoci kanadského času po klasických pozávodních hodnotících větách připíchla Sáblíková i tradiční vyjádření na Facebook.

„Dnes mi došla slova," psala zjevně naplněná emocemi v narážce na trable, které ji v minulých letech pronásledovaly. Třeba ty, které jí znemožnily start na letní olympiádě na kole, ale hlavně ty zdravotní, které jí notně pokazily minulou zimní olympijskou sezonu a mnozí přicházeli s teoriemi, že to nejlepší z kariéry už má za sebou.

„Děkuji všem, kteří mi pomohli nejen dostat se zpět, ale hlavně těm, díky kterým mohu dělat to, co mě baví," uvedla jednatřicetiletá hvězda.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Martina Sáblíková po triumfu při MS ve víceboji v Calgary.

Na konci sezony ji čeká ještě jedna výzva. Finále SP v Salt Lake City na ovále, který leží ve 1425 metrech nad mořem, o nějakých 400 metrů výše než ten v Calgary. I proto se na něm zrodila naprostá většina momentálně platných svěťáků na klasických olympijských distancích.

Vlastně jen trojka a pětka žen mají nyní zásluhou fenomenální Češky maximum z kanadské dráhy, všechny ostatní rekordy mají adresu: Utah Olympic Oval, kde se pojede kromě jiného sobotní trojka a Sáblíková na ní bude hájit těsné vedoucí postavení ve vytrvaleckých disciplínách před Ruskou Voroninovou a Kanaďankou Weidemannovou. Najde motivaci a sílu k dalšímu rekordu?

Dva rekordy během 26 hodin
Sobota – 3000 m, 3:53,31
Sáblíková druhou polovinu sezony jede ve fantastické formě. V sobotu na trojce poněkud nečekaně o tři setiny sekundy překonává dosavadní světové maximum Cindy Klassenové z 18. března 2006 z Calgary. Kanaďanka jí okamžitě po závodě blahopřeje. „Dostala jsem tak od Cindy speciální dávku síly,“ tvrdila Sáblíková pro web bruslařské federece.
Neděle – 5000 m, 6:42,01
Ve druhé polovině čtyřboje Sáblíková na pětce překonává o 65 setin sekundy své vlastní světové maximum ze Salt Lake City (18. února 2011) a stačilo jí to i na zisk pátého titulu z víceboje. Dosud vedoucí Takagiové nepomohl ani patnáctisekundový náskok před závěrečnou disciplínou, ale byť jí obhajoba zlata z loňské bitvy na otevřené dráze v Amsterdamu nevyšla, může si po sprinterském stříbru v Heerenveenu říci, že během devíti dnů zdárně zvládla neskutečný zápřah. Ledovou královnou ale je Sáblíková. Dva rekordy famózně překonala během ani ne 26 hodin.
Překoná podle vás Martina Sáblíková v sobotu v Salt Lake City ještě jednou světový rekord na 3000 m?
Ano
85,3 %
Ne
14,7 %
Celkem hlasovalo 21288 čtenářů.

Reklama

Související témata: