Hlavní obsah

Dvojice českých horolezců se pohřešuje v Himálaji

Po tragédii v Karákóramu, kde v srpnu zahynul šéf Českého horolezeckého svazu Zdeněk Hrubý, nepřicházejí z nejvyšších hor planety znovu dobré zprávy. Při pokusu o prvovýstup na nepálský vrchol Baruntse (7135 metrů) zmizeli Petr Machold a Jakub Vaněk. Pátrání po českých horolezcích bylo zatím neúspěšné, vrtulník objevil jen roztrhaný stan.

Foto: Profimedia.cz

Nepálská hora Baruntse

Článek

Macholda s Vaňkem uvízli po změně počasí a silném sněžení ve druhém postupovém táboře. "18. října se je z tábora C2 pokusil stáhnout vrtulník, ale posádka našla jen roztrhaný stan a dva horolezci byli nezvěstní," informoval web idnes.cz zdroj obeznámený se situací.

Češi se podle dostupných informací vydali směrem k vrcholu 10. října. „Počasí je pěkný, aklimatizace zdá se taky dobrá, takže zítra vyrážíme do stěny. Počítáme tak šest sedm dní," napsali o den dříve na expedičním webu. Západní stěnou, která byla jejich cílem, zatím prostoupila jen ruská expedice v roce 1997. Rusové se ale drželi v pravé části stěny, zatímco Češi chtěli postupovat v levé části co nejpřímější cestou na vrchol, tzv. diretissimou.

Vrtulník pátral bez výsledku

Třináctého ale došlo v oblasti nedaleko Mount Everestu k totální změně počasí a horolezce překvapilo silné sněžení. Dalším dvěma členům expedice - Jiřímu Zmítkovi a Janu Svobodovi, kteří se pokoušeli vystoupit na vrchol Baruntse „normálkou" - se podařilo bezpečně sestoupit z C1 zpět do základního tábora v nadmořské výšce 5400 metrů.

„Petr s Kubou jsou někde výše, asi v C2. Nemohou dál a vrtulník pro ně taky nemůže," informovali prostřednictvím satelitního telefonu a ani o dva dny později neměli lepší zprávy. „Počasí je velmi špatné a stále sněží. Polovina v pořádku v BC (Zmítko + Svoboda), druhá polovina (Macholda + Vaněk) v C1-C2, ale kvůli počasí pro ně nelze poslat vrtulník. Čeká se, co bude dál," vzkázali. Pátrací akce pak měla pokračovat i o víkendu a v neděli měla být ukončena. Bez výsledku.

"Informaci jsme začali prověřovat prostřednictvím českého konzulátu v Dillí. Trekingová agentura, která zajišťovala českým horolezcům servis, uvedla, že dva jsou v bezpečí a dva nezvěstní. Nechci ale předbíhat, informaci zatím nemáme oficiálně potvrzenou od nepálských úřadů," poznamenala pro Sport.cz mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.

Reklama

Související témata: