Hlavní obsah

Dvojice z KLDR se kvalifikovala na ZOH, závodit tam nejspíše nebude

Sportovní dvojice Rjom Te-ok a Kim Ču-sik z KLDR, která se při zářijové Nebelhorn Trophy kvalifikovala na olympijské hry, v Pchjongčchangu nejspíš závodit nebude. Národní olympijský výbor je do krasobruslařské soutěže nepřihlásil. Lhůta pro potvrzení získaného místa vypršela 30. října. Tito krasobruslaři byli zatím jedinými sportovci z komunistické KLDR, kteří se na únorovou olympiádu kvalifikovali.

Foto: Julie Jacobson, ČTK/AP

Ilustrační snímek.

Článek

Jejich účast na hrách ve znepřátelené zemi, se kterou je jejich vlast stále ve válečném stavu, mohla mít výrazný symbolický charakter. Podle televizní stanice NBC Mezinárodní bruslařská unie (ISU) neobdržela od severokorejské strany žádné vysvětlení.

Osmnáctiletá Rjom Te-ok a o sedm let starší Kum Ču-sik skončili na letošním mistrovství světa v Helsinkách patnáctí. Zaujali kanadského trenéra Bruna Marcottea, který vede také dvojnásobné světové šampiony Meaghan Duhamelovou a Erica Radforda. V červnu přijeli trénovat do Montrealu, kde strávili přibližně dva měsíce. Pomohlo jim to k postupu na olympiádu, ale nakonec tam podle všeho budou chybět.

Pchjongčchang, který v únoru 2018 přivítá nejlepší zimní sportovce planety, se nachází pouhých 80 kilometrů od ostře sledované hranice rozdělující Korejský poloostrov. Nad účastí severokorejských sportovců se vzhledem k napjaté politické situaci vznáší otazník, ačkoliv jim prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach přislíbil i divoké karty a zvláštní podporu. Na OH 1988 v jihokorejském Soulu reprezentanti KLDR nestartovali, chyběli i na poslední zimní olympiádě v Soči.

Reklama