Hlavní obsah

Fleretistu Choupenitche dělil na ME jediný zásah od medaile

Tbilisi

Šermíře Alexandera Choupenitche dělil na mistrovství Evropy jediný zásah od medaile. Český fleretista prohrál ve čtvrtfinále v Tbilisi s bronzovým olympijským medailistou z Ria de Janeiro Timurem Safinem z Ruska 14:15 a skončil sedmý.

Foto: archiv

Fleretista Alexander Choupenitch.

Článek

"Mrzí to strašně moc. Ani ne tak ztráta medaile, ale že jsem prohrál 14:15 s druhým nejlepším šermířem světa. Měl jsem pocit, že jsem byl lepší, určitě ne horší. Věřil jsem, že můžu vyhrát, ale bohužel. Musím to přijmout," řekl Choupenitch ČTK.

Duel s loňským evropským šampionem byl nesmírně napínavý. Choupenitch vedl 8:6, ale pak prohrával 10:13. "Za stavu 10:12 mi neuznali zásah a dali mi kartu. Strašně mě to rozčílilo, začalo to vevnitř hodně vřít a chytil jsem vlnu. Ještě jsem zlepšil pohyb a bodoval z obrany," popsal český šermíř. Následně se čtyřmi zásahy v řadě dostal do vedení 14:13 a další bod by ho posunul do semifinále a k jisté medaili.

Safin, olympijský vítěz z Ria ze soutěže družstev, ale dokázal srovnat. "Čekal jsem něco složitějšího a on šel jednoduše," uvedl Choupenitch. Za stavu 14:14 trefil Rus vítězný zásah, o jeho výhře rozhodli sudí u videa. "Zkrátil vzdálenost, přetočil rameno a rozhodčí mu to uznal. Co jsem viděl na videu, tak bych to neuznal, ale nechci si stěžovat," řekl Choupenitch a některá rozhodnutí označil za "zvláštní".

"Saša podal fantastický výkon. Medaile už byla na dosah. Už byla skoro v kabele, ale nespadla tam. Není to lehké zavřít s takovým extra šermířem," řekl Oldřich Kubišta, předseda Českého svazu šermířů, který sledoval zápas v Tbilisi.

Letošní mistr Evropy do 23 let Choupenitch ve skupině vyhrál pět z šesti soubojů. V play off porazil v 1. kole Švéda Josefa Rizella 15:5, pak si poradil i s Italem Lorenzem Nistou 15:6 a v osmifinále zdolal dalšího představitele šermířské velmoci Alessia Foconiho 15:8. "Porazil jsem dobrý kluky, šermoval jsem fantasticky a Alessia porazil o vagon," komentoval Choupenitch výhru nad světovou desítkou.

Účastník loňských her v Riu skončil na ME ve čtvrtfinále podruhé v kariéře. Výhru od medaile byl rovněž před třemi lety ve Štrasburku, kde obsadil páté místo. Safinovi se nepovedlo obhájit obhájit loňský titul, když ve finále prohrál s Italem Danielem Garozzem 12:15.

Poslední individuální šermířskou medaili z mistrovství Evropy přivezl kordista Jiří Douba, který vybojoval bronz v roce 1991 na turnaji ve Vídni.

Dalším vrcholem poolympijské sezony bude mistrovství světa v červenci. Před cestou do Lipska absolvuje Choupenitch soustředění v New Yorku a v Londýně. "Těší mě, jak šermuju. Zanalyzujeme evropský šampionát a mistrovství světa je další motivací a cílem sezony," řekl třiadvacetiletý rodák z Brna.

Mistrovství Evropy v šermu v Tbilisi:
Muži - fleret:
Finále:
Garozzo (It.) - Safin (Rus.) 15:12
semifinále:
Garozzo - Avola (It.) 15:9
Safin - Cadot (Fr.) 15:7,
...
7. Choupenitch
66. Krejčík
69. Kundera (všichni ČR)
Ženy - šavle:
Finále:
Kachianiová (Gruz.) - Gregoriová (It.) 15:8,
semifinále:
Kachianiová - Pusztaiová (Maď.) 15:12
Gregoriová - Pascuová (Rum.) 15:10
...
52. Hanzlíková (ČR)

Reklama

Související témata: